Rekenen met energie: Vasthouden aan de Trias Energetica


Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn maandelijkse column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis.” In deze eerste column bespreekt hij de Trias energetica: eerst energie besparen en daarna pas overstappen op duurzame energie.

Een door iedereen geaccepteerd beginsel is de Trias energetica. Dit is bedacht in Delft en komt er op neer dat we eerst ons best doen om energie te besparen. Op de tweede plaats komt de aandacht voor duurzame energie en als dat goed geregeld is, maken we de resterende oude systemen zo doelmatig mogelijk. In de praktijk wijken we daar nog wel eens vanaf. Zo is er heel veel subsidie beschikbaar voor duurzame energieproductie en veel minder voor energiebesparing. Het leidt tot gekke situaties zoals zonnepanelen op slecht geïsoleerde huizen of het bijmengen van ethanol in benzine voor auto’s die nog steeds 1 op 10 rijden. Wij kunnen vanuit Drenthe het beleid in Den Haag niet veranderen, maar op kleine schaal is het vasthouden aan de Trias wel mogelijk. Dus zet eerst je geld en aandacht in op besparing.

"Wij kunnen vanuit Drenthe het beleid in Den Haag niet veranderen, maar op kleine schaal is het vasthouden aan de Trias wel mogelijk."

Voor een goed plan moet je eerst wat rekenwerk doen. Een gemiddeld huishouden gebruikt 3300 kWh aan stroom en 1500 m3 gas. Door alles in kWh uit te drukken kan je de twee energiestromen vergelijken. Voor gas kan je rekenen met ongeveer 9 kWh per m3 gas. Je verbruikt dan: 3300 kWh aan stroom en 13.500 kWh aan gas. Zoals je ziet zit 80% van het energiegebruik in het gas en slechts 20% in de stroom. Als je 10% gas vermindert, dan bespaar je al 8% op je totale energie. En met 10% minder stroom bespaar je nog eens 2%. Van het gasverbruik is 70-80% voor de verwarming, de rest is voor warm kraanwater en een beetje voor koken. De meeste kans op winst ligt dus bij de verwarming. De verwarming werkt vooral in de winter, het meeste gas jagen we er door tijdens de koudste 20-30 dagen van het jaar. Concentreer je in de zoektocht naar makkelijke besparing dus op de verwarming tijdens de koudste dagen.

(photocredits: Michael Scott)


Over de auteur

frankdebets

Frans Debets

Directeur Debets BV