Rondje langs… gemeente Westerveld


De DIT-redactie reist dwars door provincie, op zoek naar vernieuwende en inspirerende visies en initiatieven die bijdragen aan de Drentse energietransitie. Dit keer gaan we bij beleidsmakers op de koffie voor een kort gesprek over de energietransitie in hun gemeente. In deze etappe bezoeken we gemeente Westerveld waar we spreken met wethouder Homme Geertsema en beleidsmedewerker Jan Klooster.

“We zijn bescheiden; het zijn geen successen, we lopen er niet zo mee te koop. Dat is raar hè?” – Homme Geertsema

Welke zaken spelen er in Westerveld op het gebied van energietransitie?

“Het werelderfgoed Unesco heeft zijn oog laten vallen op de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord. Gezinnen die hier vroeger woonden, kregen een geit en een stukje grond om voedsel op te verbouwen en zelfvoorzienend te zijn. Dit noemen we het immateriële erfgoed in de gemeente, welke we dolgraag in stand willen houden,” vertelt Geertsema enthousiast.

“In samenwerking met de provincie en de  Maatschappij van Weldadigheid hebben we de oude koloniestructuur hersteld. Hier worden 70 woningen gebouwd, die naast energieneutraal ook energieleverend zijn. De woningen passen in de historische structuur van het gebied, zijn luchtdicht en verliezen daardoor weinig warmte. Wat leuk is, is dat het lokale aannemers zijn die dit doen, welke weer een lokale monteur in de arm nemen. Dat geeft ook een stukje betrouwbaarheid.”

De wethouder vervolgt: “Je kan gaan rekenen of nadenken over duurzaamheid, het maakt mij niet uit wat je kiest. Als je er maar bewust mee bezig bent.” Vorig jaar heeft de gemeente mede hierom een verkiezing voor het duurzaamste bedrijf in het leven geroepen. “De winnaar, Anton Vondeling van Vondeling Inspectietechniek, had 50% energie bespaard. Dit door slimme afspraken te maken met zijn zoons en medewerkers. Hij kreeg de smaak te pakken en heeft hard gespaard voor de zonnepanelen die inmiddels op het dak liggen. Alles om energieneutraal te worden. Daarom won hij de titel ‘Ambassadeur van de Duurzaamheid’.”

En binnen het gemeentehuis?

“Het gemeentehuis maakt gebruik van aardwarmte; er zitten twee wellen in de grond, één met warm en één met koud water,” vertelt Geertsema. “Als het warm is maken we gebruik van het koude water, en als het koud is gebruiken we het warme water. Ook zijn er twee elektrische auto’s voor ons beschikbaar.”

Zijn er specifiek voor deze gemeente struikelblokken waar jullie tegenaan lopen?

“Het struikelblok voor succes van het beleid is dat de omgeving er niet naar is. Begin deze periode hebben we voor inwoners een aantal energieavonden georganiseerd, specifiek gericht op mensen die willen investeren in woningisolatie, dubbelglas of zonnepanelen. We zijn er vanaf gestapt, want mensen doen het pas als ze er aan toe zijn.”

Dit betekent echter niet dat de gemeente inwoners geen financiële ondersteuning wilt bieden. Geertsema: “Nu kunnen inwoners bij ons een plan indienen met betrekking tot energiebesparingsmaatregelen, en krijgen van ons een eenmalige bijdrage.  Op het moment dat ze zelf het besluit al hebben genomen, willen wij hen dat ene duwtje geven.”

Welke plannen heeft gemeente Westerveld om de transitie verder te stimuleren?

“We hebben een begroting van 25.000 euro voor voorlichting en educatie op het gebied van duurzame maatregelen. Westerveld is het nationaal park van Drenthe, we hebben drie natuurgebieden en twee nationale parken. Dat is een constante inspiratiebron. Niet alleen voor onze recreatiepromotie maar ook voor het energieverhaal,” vertelt de wethouder trots. Klooster haakt aan: “we zijn één van de drie gemeentes in Nederland die voor Duurzaam Terreinbeheer het certificaat goud hebben. Ik zie hoe hard mijn collega’s werken om te zorgen dat we volgend jaar wéér goud krijgen; die drive is niet te missen.”

De wethouder vervolgt: “Als er geld in de pot blijft zitten ben ik het kwijt, zo werkt het begrotingstechnisch. Dus ik moet alles geven om de transitie op de markt te zetten en burgers te interesseren. Dat heeft bijgedragen dat we het eerste beleid aan de kant hebben gezet. Het werkte niet. We hebben geen lokale energie-coöperaties, maar die wil ik wel oprichten. Het budget is er, dus geef me de tijd!”


Locatie

Westerveld