Rondje langs... gemeente Assen


De DIT-redactie reist dwars door provincie, op zoek naar vernieuwende en inspirerende visies en initiatieven die bijdragen aan de Drentse energietransitie. In deze etappe bezoeken we de gemeente Assen waar we spreken met wethouder Harmke Vlieg (CU) over de energietransitie in Assen.

Wat speelt er allemaal op het gebied van de energietransitie in Assen?

“We zijn met heel veel dingen bezig” laat Harmke Vlieg weten. “We proberen het Nul-op-de-meter-concept tot een succes te laten uitgroeien. Daar gaan we de komende tijd flink mee aan de slag. Daarnaast vind ik dat we met het duurzaamheidscentrum echt iets moois hebben neergezet. Daar brengen we een heleboel ontwikkelingen rond duurzaamheid bij elkaar zodat mensen het ook echt kunnen ervaren. Van afval tot water en van isoleren tot opwekken. Wij willen het thema  duurzaamheid op deze manier dicht bij de mensen brengen. Weg uit het abstracte.  Daarbij focussen we ons op laagdrempeligheid en ontzorgen.”

Vlieg vergelijkt het met de campagne ‘Zon zoekt Drent’. “Als je ziet hoeveel mensen in Assen bij de bijeenkomst waren en dus gebruik willen maken van de regeling; dat is fantastisch. De wil is er dus wel.  Dan gaat het er dus om dat je het laagdrempelig maakt en zoveel mogelijk obstakels wegneemt.”

U heeft het vertrouwen dat de energietransitie gaat slagen?

“Ja! We zijn het stadium inmiddels wel gepasseerd dat duurzaamheid alleen iets is van wereldverbeteraars. De urgentie is er inmiddels wel. Iedereen weet dat het zo echt niet langer door kan gaan en dat we niet op dezelfde manier met onze aarde kunnen om blijven gaan,” vertelt de wethouder. “Daarbij is het nu allemaal zo ver doorontwikkeld dat mensen ook wel zien dat het voor hun portemonnee ook interessant is geworden. Ik denk dat we nu wel in een tijd zijn beland waarin iedereen – zowel particulieren als bedrijven – ook echt stappen gaan nemen.”

“En dat vind ik ook heel belangrijk” vervolgt Vlieg. “Als overheid kun je wel roepen dat iets belangrijk is en dat we met z’n allen moeten investeren, maar we hebben alle partijen nodig. Als gemeente heb je zelf natuurlijk maar een hele beperkte invloed. Natuurlijk geven we het goede voorbeeld  met ons eigen maatschappelijke vastgoed en ons eigen gebouw. Maar heel veel zit ook in de keuzes die mensen maken.”

Als voorbeeld noemt Vlieg de gratis energieadviezen die de gemeente Assen aanbiedt. “Daar hebben heel veel mensen gebruik van hebben gemaakt. Dan krijgen mensen echt een heel gericht advies over hun eigen huis, wat ze kunnen besparen en hoeveel ze zouden kunnen gaan opwekken. Meer dan de helft van de mensen die een energieadvies heeft aangevraagd, gaat ook daadwerkelijk de maatregelen uitvoeren. Zo’n advies kan dus net even het duwtje in de goede richting zijn.“

Welke struikelblokken zijn er in de gemeente Assen op gebied van de energietransitie?

Harmke Vlieg

“De financiële mogelijkheden van mensen om hun huis energieneutraal te maken, zie ik nog wel als een struikelblok. Het is best lastig om daar een goede constructie voor te bedenken. Ik denk dat daar een landelijke oplossing voor bedacht moet worden. En ik hoop ook echt dat dat gaat gebeuren, want daar valt nog heel veel winst te behalen.”

Verder benadrukt Vlieg dat Assen een hele compacte stad is. “Er is hier weinig buitengebied dus dat maakt het voor ons lastig om bijvoorbeeld grote zonne-akkers of windmolenparken te plaatsen. Dat soort mogelijkheden hebben we hier gewoon veel minder. Daardoor moeten we het hier veel meer in de gebouwde omgeving zoeken. Dat beperkt in zekere zin je mogelijkheden wel.”

Waarom denkt u dat de energietransitie minder snel gaat dan we eigenlijk zouden willen?

“Ik denk dat het voor een gedeelte te maken heeft met het zwalkende beleid in Den Haag. Als je continu per kabinet met nieuwe regels komt, bied je geen houvast. Je moet langdurig en robuust beleid maken en daar de goede regelingen aan koppelen. Anders is het ook lastig voor mensen om de stap te maken als er zoveel onzekerheid is.”

“Wat verder natuurlijk erg belangrijk in dit verhaal is, is dat we in Nederland ook altijd gas hebben gehad. Daardoor was de noodzaak om het anders te gaan doen eigenlijk niet echt aanwezig. Als je zelf op een grote bel woont, zit je zelf nog wel even warm.”

Hoe ziet de duurzame toekomst van Assen er uit?

Vlieg steekt haar ambities niet onder stoelen of banken. “Wat mij betreft wordt Assen de koploper op het gebied van duurzaamheid. En ik proef ook dat het in Assen meer gaat leven. De gemeenteraad staat veel meer achter duurzaamheid en wil daar ook echt iets mee gaan doen. We gaan hierover dit najaar ook met de raad in gesprek en ik hoop dat we het daadwerkelijk op een zodanig hoog niveau kunnen brengen dat we ook echt stappen gaan maken. Dat is in ieder geval wel waar ik voor ga!"


Locatie

Assen