Waterstof-economie!


Waterstof maken is erg eenvoudig. Opslag en transport vormen ook niet de grootste problemen. We moeten hier alleen sneller op willen inspelen. Neem nu Ameland. Hier koken enkele bewoners al voor 30% op waterstof, aangevuld met aardgas. Waar een wil is....

Inmiddels komen er zeer grote problemen op ons af. De verandering van het klimaat en milieu, de grote vervuiling die nodig is om olie te verkrijgen - laat staat het verbruiken – en  de afhankelijkheid van landen waar je liever niet van afhankelijk wilt zijn.

Maar de problemen zijn ook dichter bij huis te vinden.  Neem de weersverandering met wateroverlast tot gevolg en de bodemdaling in Groningen met de bekende aardbevingen.

"Het enige wat ons te doen staat is de techniek te koppelen aan waterstof. Waterstof moet de standaard zijn. "

Het enige wat ons te doen staat is de techniek te koppelen aan waterstof. Waterstof moet de standaard zijn. Zonne-energie omzetten naar waterstof, indien de vraag naar elektriciteit beperkt is. Een waterstof-generator ontwikkelen om in tijden van tekort, waterstof weer om te zetten naar elektriciteit. Een verwarmingsketel ontwikkelen die op waterstof kan draaien. Waterstof kan door het huidige gasnetwerk worden aangeleverd, dus je zou zelfs waterstof kunnen leveren aan de buurman of zelfs de elektriciteitscentrale.

Ik denk dat we per huishouden met de huidige stand van de techniek met redelijk gemak zelfvoorzienend kunnen worden. Zeker met de nieuwste ontwikkelingen. Zonne-energie heeft al een rendement van 40%, in plaats van de huidige 18%. Ook de heruitvinding van de wokkel-windmolen met een hoge opbrengst is een mooi voorbeeld van ontwikkeling. Makkelijk te plaatsen en deze ook te koppelen aan het waterstofsysteem wat ieder huishouden moet aanschaffen. Uiteraard hoort hier een individuele opslag per huishouden bij.

Natuurlijk vraagt dit alles om een investering, maar mijn inschatting is dat vele malen goedkoper dan het huidige netwerk/systeem waarmee we onze huizen warm houden en de radio kunnen aanzetten.

Het is een win, win, win, win situatie. Nieuwe werkgelegenheid, geen onnodige bodemdaling meer, het milieu wordt nagenoeg niet meer belast (GEEN CO2), geen vervelende batterijen of accu's. Laten we hier in Nederland mee voorop lopen en een soort van energy valley creëren.

Graag zou ik de makers van zonnecollectoren, verwarmingsketels en wokkelwindmolen bij elkaar willen roepen om in samenspraak met de provincie Drenthe (de politiek), de NAM, technici, wetenschappers tot een totaalconcept willen komen. De kennis is aanwezig... Nu nog de wil. Help nu, voordat onze (klein)kinderen met nog grotere problemen worden opgezadeld.

(photocredits: Hindrik Sijens)


Locatie

Zwolle

Over de auteur

koosbarcelona

Koos Stellink

Commercieel Project Manager / Interim / Freelance