De Westerveldse ambassadeur van de Duurzaamheid


In 2014 werd Anton Vondeling, eigenaar en oprichter van VONDELING Inspectietechniek & Training, uitgeroepen tot de eerste Westerveldse Ambassadeur van de Duurzaamheid. Bij de keuze werd gekeken naar de Westerveldse maat: ‘Wie kan als ambassadeur zo veel en gemakkelijk mogelijk bedrijven en inwoners bereiken?’ Van de vier geschikte kandidaten, mocht het in brandveiligheid gespecialiseerde bedrijf de titel in ontvangst nemen.

“Ik denk dat het hem zit in hoeveel we doen,” vertelt Anton. “Als je het hebt over duurzaamheid, dan wordt vaak alleen over energie gesproken. Maar bij ons gaat duurzaamheid een stapje verder.” Het bedrijf heeft veel klanten in de gemeente Westerveld en daarmee een groot bereik. Het overbrengen van duurzaamheid gaat daardoor een stuk makkelijker.

Het ‘100-puntenplan Duurzaamheid’

“We staan er ook voor open om andere mensen en bedrijven te vertellen over wat we doen op het gebied van duurzaamheid en om hen daar wat van te leren,” vertelt Anton. Hij heeft daarom het ‘100-puntenplan Duurzaamheid’ ontwikkeld, een praktische leidraad voor Milieu Verantwoord Ondernemen. Het plan omvat de drie P’s van duurzaam ondernemen (People, Planet en Profit) en is niet alleen toepasbaar op energievoorziening, maar ook op afvalstoffen en omgaan met mensen. Het plan heeft hij inmiddels volledig uitgerold binnen zijn eigen bedrijf.

Sociale duurzaamheid

Anton hecht veel waarde aan duurzaam omgaan met zijn personeel. Hij investeert bijvoorbeeld in goede bureaustoelen, zodat mensen geen last van hun rug krijgen. “Als mensen plezier in het werk hebben, vertaalt zich dat in het ziekteverzuim.” Dat is bij het bedrijf van Anton tot op heden nul procent. “Op een gebroken pols na dan, maar die is met voetbal gekomen,” zegt hij grappend.

Verantwoorde afvalverwerking

Samen met een aantal partners zorgt Vondeling dat alle afvalstromen die binnenkomen op een verantwoordelijke manier weer gerecycled worden. De gezamenlijke instelling: niet te snel afkeuren. ‘’Als een voorwerp of apparaat een levenscyclus heeft van twintig jaar, laat het dan ook twintig jaar meegaan,” zegt Anton.  Om nog meer te besparen, doet het bedrijf zoveel mogelijk digitaal en bezuinigt het op papier, enveloppen, postzegels en archiefdozen. “Hiermee hebben we al zo’n 4000 euro bespaard!”

Ook op het gebied van duurzame energie heeft hij stappen gemaakt. ‘’We hebben 64 zonnepanelen op het dak liggen en hebben sinds oktober een warmtepompinstallatie voor lucht en water.” Anton geeft toe dat de benodigde 40.000 euro een behoorlijke investering was voor het kleine bedrijf. “Maar, het levert ook weer op,” zegt hij enthousiast. “Ons gasverbruik was in het verleden bijna 11000 m3, dit jaar was het nog maar 90 m3! Door de zonnepanelen hebben we nu zelfs overproductie en leveren we aan de energiemaatschappij. Het leuke is dat we de voordelen die we behalen met het verduurzamen van het bedrijf, uiteindelijk weer terugzien in de financiën. Het wordt een beetje een hobby!”

Toekomst plannen

Het hogere doel van het bedrijf is om energieneutraal te worden. “Ik wil de gaskraan helemaal dicht hebben, ook die laatste 90 m3 moet weg,” zegt Anton resoluut. Daarom staat op korte termijn het verduurzamen van de verlichting en isolatie op de planning, evenals de aankoop van een elektrische boiler en verwarming.

Op lange termijn wil Anton een grotere batterijvoorziening aanschaffen, zodat het bedrijf zelf energie kan opslaan. Het kopen van hybride auto’s staat eveneens op de planning. ‘’Het streven is om compleet self supporting te zijn. Ik wil kunnen zeggen: Ik heb geen elektriciteit of gasbedrijf meer nodig.”

Het 100-puntenplan is kosteloos te downloaden via de website van VONDELING Inspectietechniek & Training.

(photo credit: Sebastien Wiertz)


Locatie

Westerveld

Auteur

anton_vondeling_1

Anton Vondeling

Eigenaar VONDELING Inspectietechniek & Training