Alleen ga je sneller, samen kom je verder


Het is een boeiende tijd. De oude economie en instituties staan op hun grondvesten te schudden. Nieuwe technologie, big data en online ondernemerschap hebben een transitietijdperk ingeluid zoals we dat sinds de industriële revolutie in het begin van de vorige eeuw niet meer hebben gezien. Wie blijft doen wat hij altijd deed, krijgt wat hij altijd kreeg en vindt niet meer de antwoorden op de uitdagingen van onze tijd. Het roer moet dus fundamenteel om: ook voor klassieke instituties, zoals overheden en kennisinstellingen.

Economie van ‘genoeg voor iedereen’

Nieuwe technologie zet burgers en ondernemers aan het stuur en de afhankelijkheid van overheidsbemoeienis en andere instituties neemt snel af. Economische modellen van voortdurende welvaartsgroei zullen vervangen moeten worden door duurzame businessmodellen, waarin veel meer aandacht komt voor welbevinden, nul op de energiemeter en inschakeling van alle talent in de samenleving. De economie van ‘genoeg voor iedereen’ met respect voor natuur en milieu. En daarin heeft het noorden veel te bieden.

De noordelijke overheden, het bedrijfsleven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties (Q4, oftewel quadruple helix) slaan hun handen ineen om nieuwe antwoorden te vinden op de uitdagingen van onze tijd: schoon water, duurzame energievoorziening, genoeg voedsel, smart factoring en gezond leven. Hun gezamenlijke en ambitieuze Noordelijke Innovatie Agenda (NIA) wijst de weg naar nieuwe innovaties, CO2-reductie en werkgelegenheidsgroei.

Innovatie met lef en toekomstgericht verdienmodel

Het Samenwerkingsverband Noord-Nederland zet tot 2020 circa € 200 miljoen in om die noordelijke ambities te stuwen. Onder meer met een breed opgezette innovatieregeling voor het midden- en kleinbedrijf, de ‘Versneller Innovatieve Ambities’, kortweg VIA. De eerste aanvragen stromen binnen. Ook uit het Drentse bedrijfsleven. Daar wordt de komende tijd bijvoorbeeld, met financiële steun van het SNN, een wandelement voor de bouw ontwikkeld met een zeer hoge isolatiewaarde (RC-waarde van 8 à 9). De schil van woningen en andere gebouwen (wanden, dak en vloer) moeten prefab geproduceerd kunnen worden, zodat snel en weersonafhankelijk en op voorraad geproduceerd en geleverd kan worden. Het is in Drenthe slechts één voorbeeld van innovatie met lef en een toekomstgericht verdienmodel. Maar er zijn tal van andere kansen, zowel voor burgers als voor ondernemers. Bijvoorbeeld uit de biochemie in Emmen, smart factoring in Hoogeveen, healthy aging hub in Roden en vele biobased en circulair economy initiatieven die door het Drentse provinciebestuur worden aangejaagd.

Samen kunnen we het verschil maken voor de duurzame innovatieve economie van de toekomst. Daar draagt het SNN graag met vele partners een steentje aan bij.

Wil je meer weten over SNN of de subsidies die ze bieden? Kijk dan op www.snn.eu of www.123subsidies.nl.


Auteur

eisesluis

Eise van der Sluis