Wat allemaal duurzaam is… (meer dan je denkt)


Al ruim 28 jaar heeft ATB Nederland ervaring op het gebied van afvalwaterzuivering. Sinds 1998 is het bedrijf in het noorden gevestigd en is naam de gewijzigd in ATB Nederland, voorheen Alltech Technisch Bureau. ATB Nederland vindt heel veel zaken gewoon, die toch eigenlijk niet gewoon zijn. Duurzaamheid zit bij de werknemers in de genen en bij het bedrijf tot in de haarvaten. Niet alleen in de huisvesting en de omgang met klanten en personeel, maar ook in de footprint van ATB Nederland.

Veel mensen denken dan direct aan energiebesparing, maar Bij ATB denken we onder andere in het beperken van het gebruik van grondstoffen. In 2014 is het bedrijf al bekroond met de titel ‘Duurzaamste Drentse Initiatief’

ATB Nederland hergebruikt verpakkingen in plaats van deze te kopen en worden foutieve kopietjes als kladpapier gebruikt. Ook nemen ze een deel van de door ons geleverde apparatuur weer terug als een klant om wat voor reden dan ook (schaalvergroting, sluiting etc) hier geen gebruik meer van maakt.

Win-win!

"De oudste pomp is uit 1974 en werkt – met goed onderhoud – nog steeds 24 uur per dag"

Een mooi voorbeeld uit de praktijk hiervan zijn de ‘Josef Emmerich Plunjermembraan’ pompen die gebruikt worden om onder andere slib in de industrie te verpompen. Omdat deze pompen van zeer duurzame materialen vervaardigd zijn, hebben de pompen een zeer lange levensduur. De oudste pomp is uit 1974 en werkt – met goed onderhoud – nog steeds 24 uur per dag. We hebben al meerdere keren ervaren dat een oudere pomp die voor de klant afgeschreven was, gewoonweg naar de schroot ging. Dat deed pijn, want wat zonde van de mooie techniek en de grondstoffen die verloren gingen. Daarop zijn we de pompen gaan terugnemen en opknappen, zodat ze weer een tweede leven tegemoet gaan. Dit tot grote vreugde van een bepaalde groep klanten die, door economische omstandigheden geen geld hadden voor een nieuwe, gedurende een korte tijd wat uit wilden proberen, maar wel voor kwaliteit en duurzaamheid gaan. Kortom een win-win situatie!

Duurzaamheid begint bij jezelf

Met dit inzicht zijn we nu zelfs een verhuurafdeling gestart, waarbij de klanten verder geholpen kunnen worden met hun innovatie of calamiteiten. Ook de tweedehandsverkoop is een serieuze derde tak geworden in het pakket van ATB Nederland. Dus naast nieuw hebben klanten nu nog twee keuzes, uiteraard ondersteund door de onderhoudsservice. Als er vraag naar is willen we dit In de toekomst nog verder gaan uitbouwen. Vanuit de bedrijfsslogan: techniek met een menselijk gezicht, blijven we dan ook in nauw contact met onze klanten en kijken we welke mogelijkheden tot hergebruik/verduurzaming er nog meer kunnen worden benut. Een aanrader voor iedereen, want duurzaamheid begint bij jezelf… en is groter dan alleen energiebesparing.

(photo credit: Martn Lissmyr)


DiT is

gentia

Gentia Lokkers