BioLokaal: 'Puur, eerlijk en echt eten'


“Heb je een theelepel van iets nodig, dan haal je hier toch gewoon een theelepel?” In Coevorden staat de eerste biologische, ecologische en verpakkingsvrije winkel in de provincie. BioLokaal weerspiegelt de missie en visie van eigenaar Hanneke Haites (26): een wereld waar puur, eerlijk en echt eten toegankelijk is voor iedereen, en dat het liefst zo duurzaam mogelijk. De DIT-redactie ging op bezoek bij Hanneke en nam een kijkje in haar bijzondere winkel.

verpakkingsvrije winkel, biolokaal, ditenergie, drenthe in transitie

Op het moment van binnenkomst is niet alleen Hanneke, maar ook Kirsten van Zuivere Zeep aanwezig. Zij is één van de leveranciers voor BioLokaal en levert ecologische verzorgingsproducten en wasmiddelen aan de winkel. “Omdat deze producten geen enzymen, parabenen of andere chemische toevoegingen bevatten, is het niet alleen veilig voor de consument, maar ook voor het milieu wanneer het de wasmachine verlaat. Precies dat maakt het niet alleen gezond, maar ook duurzaam,’’ vertelt Hanneke.

Van droom tot werkelijkheid

"Ik wilde echt iets goeds doen en ook een stukje ondernemen om de lokale economie te kunnen stimuleren."

Na haar studie Communicatie & Media kwam Hanneke er snel achter dat ze van een kantoorbaan niet gelukkig zou worden. “Dus vroeg ik me af: als ik dat niet wil, wat dan wel?” Al tien jaar is één van haar grootste passies bezig zijn met voeding en gezondheid. “Maar ik wilde echt iets goeds doen en ook een stukje ondernemen om de lokale economie te kunnen stimuleren.” Het resultaat? “Daar sta je nu in!”

Biologische, ecologisch en verpakkingsvrij.. maar wat verkoop je dan precies?

Hanneke is kritisch bij de inkoop van haar producten, maar wil wel een zo compleet mogelijk assortiment  aanbieden.  Behalve voedsel en kruiden, verkoopt ze ook wasmiddel en verzorgingsproducten. De meeste producten zijn biologisch, fair trade en het liefst regionaal.  Bij veel producten is een ingrediëntenlijst dan ook niet nodig: zo is koffie bij Hanneke gewoon koffie, en een walnoot gewoon een walnoot.

Er staan ook enkele niet-biologische producten in de schappen, die wel van regionale afkomst zijn. “Behalve voor de lokale economie, is het ook goed voor de transparantie en bespaart het op transportkosten, wat goed is voor het milieu.”

verpakkingsvrije winkel, biolokaal, coevorden, drenthe in transitie

Zo verpakkingsvrij mogelijk

Doordat de winkel verpakkingsvrij is, bepaalt de klant hoeveel hij koopt. Zo is de kans kleiner dat er iets weggegooid wordt. Het valt me echter op dat er toch een aantal verpakte producten in de winkel staan. “Je komt er niet helemaal onder uit,’’ geeft Hanneke toe. “Neem jam: het liefst had ik van die hele grote emmers gehad met soeplepels. Maar dat mag niet van de voedselwarenautoriteit. Er zijn hele strikte regels voor hygiëne.”

De verpakkingen die Hanneke wel gebruikt, zijn zo veel mogelijk milieuvriendelijk. “Glas is de meest milieuvriendelijke verpakking die er is. Klanten kunnen hem ook weer inwisselen voor statiegeld. Ik heb ook kartonnen zakjes, alleen zijn niet alle producten daar geschikt voor.” Naast papieren zakken verkoopt ze ook tassen van gebruikte huik of gigantische banners. “Zo heb je een duurzaam product van iets wat eigenlijk helemaal niet duurzaam is. En ze gaan minimaal vijfentwintig jaar mee!”

Hoe zit het dan met vlees, dat moet toch ergens in?

Het vlees, dat gekoeld ligt in nieuwe koelkasten met een A++ label, zit wel in plastic bakjes. Maar ook daar heeft Hanneke over nagedacht:  “Daar zit ook statiegeld op. Als consumenten ze bij mij terugbrengen, lever ik ze terug aan de producent, die ze weer steriel maakt. Zo kunnen ze hergebruikt worden.”

Toch heeft Hanneke ook rundvlees in een plastic vacuümverpakking. “Juist vanuit duurzaam oogpunt heb ik hiervoor gekozen,” legt de jonge ondernemer uit. “De ecologische effecten van de intensieve veehouderij zijn heel groot. Bovendien gaat er veel gemoeid met het maken van een stuk vlees: er gaan veel voer, water en andere grondstoffen in. Als je vlees dan net een dag te lang in de koelkast laat liggen moet je het weggooien. Dat vind ik niet duurzaam en doodzonde.” De vacuümverpakking zorgt ervoor dat het vlees, als je het vanuit de vriezer in de koelkast legt, nog ongeveer vier weken goed blijft.

verpakkingsvrije winkel

Toekomstplannen

Meerdere filialen wil Hanneke niet, ze is tevreden met haar winkel aan de Bentheimerstraat. Ze heeft echter nog volop plannen om haar werkzaamheden uit te bouwen. “Het geven van workshops en lezingen lijkt me leuk. Ook zou ik voor lokale ondernemers lunchkratjes willen samenstellen, een beetje zoals het concept van Hello Fresh.”

Boven alles wil de jonge ondernemer de consument ervan bewust maken dat hij kiest met z’n portemonnee. “De macht ligt bij de consument, niet bij de supermarkten, managers en producenten. Als de consument eist dat er verduurzaamd moet gaan worden, dan zullen alle partijen wel moeten.”

Ben jij ook benieuwd naar BioLokaal of wil je meer informatie? Kijk op de website of ga een keer langs!


Locatie

Coevorden

Auteur

foto_hanneke_0

Hanneke Haites