Bouw duurzaamste woning Drenthe van start


Op 1 maart was het dan eindelijk zover. Na een erg lang vergunningstraject kon de schop definitief de grond in. Duurzaam bouwen is alleen weggelegd voor volhardende mensen die duurzaamheid belangrijker vinden dan regels en procedures. Duurzaam bouwen is ook zeker duurder dan traditioneel bouwen ondanks dat regelmatig het tegendeel wordt beweerd. Enig idealisme is dus zeker gewenst als je duurzaam wilt gaan bouwen.

Flexibiliteit en een beetje geluk

Op het gebied van duurzaamheid is er van alles in beweging en er verschijnen bijna dagelijks nieuwe materialen en technieken op de markt of wordt er over veelbelovende nieuwe materialen en technieken geschreven. Het is een hele kunst om rijp van groen te onderscheiden en flexibiliteit is een eigenschap die onmisbaar is in het voorbereidingstraject. Als je niet met onzekerheid kan omgaan dan kan duurzaam bouwen een lijdensweg worden. Kortom, duurzaam bouwen is niet iets voor de “faint harted” zoals de Engelsen dat zo mooi kunnen zeggen. En soms moet je gewoon een beetje geluk hebben.

Award winnende douche

“Enig idealisme is zeker gewenst als je duurzaam wilt gaan bouwen”

Laat ik het bovenstaande illustreren met een voorbeeld. Omdat douchen relatief veel water en energie verbruikt hadden we ons oog laten vallen op de recycling shower van Nick Christy uit Australië die met zijn idee in 2011 de Green Challenge Award had gewonnen. De eerste prijs van deze internationale prijsvraag die jaarlijks door de Postcode Loterij wordt uitgeschreven is een bedrag van 5 ton om van een idee of prototype een marktproduct te kunnen maken. De douche zou maar liefst 70% op water en energie besparen.

Hoewel ik de toezegging van Nick persoonlijk had dat deze douche voor mij in 2016 beschikbaar zou zijn, komt daarvan door onenigheid met de investeerders niets terecht. Als je dan verder om je heen gaat kijken naar vergelijkbare systemen dan kom je onder andere uit bij de Upfall shower (Almere) die gewoon onbetaalbaar is. Een ander alternatief de Chrystal shower (Arnhem) werd al van de markt gehaald nog voordat ie te koop was. Tijdens de VSK beurs in februari 2016 werd de Hamwells shower geïntroduceerd die soortgelijke prestaties belooft (prijs vanaf 3000 euro).

Badkamerprimeur in Nederland

duurzame douche, drenthe in transitie, nebia, henk bulder

Zelf hebben we inmiddels de Nebia shower uit Amerika in de voorverkoop aangeschaft voor slechts 418 dollar inclusief verzendkosten. Dit is een douche met een veel eenvoudiger principe die ook 70% bespaart op water en energie. Hij is echter nog niet op de markt dus we nemen hier bewust een risico. Uitlevering wordt verwacht vlak voor de kerst in 2016. Het aankoopbedrag wordt pas van onze rekening afgeschreven bij uitlevering. Middels nieuwsbrieven worden we regelmatig op de hoogte gehouden van de vorderingen. Het mooie van deze douche is dat hij ook zonder breekwerk in iedere bestaande badkamer kan worden geïnstalleerd. Daardoor zal hij een belangrijke bijdrage kunnen leveren aan het terugdringen van water- en energieverbruik.

Ik ben de eerste Nederlander die hem heeft aangeschaft en zal u op de hoogte houden van de ervaringen ermee. We gaan trouwens regenwater gebruiken om te douchen dus we besparen 100% op leidingwater. Bovendien hebben we dan veel minder last van kalkaanslag.

Van start!

Terug naar 1 maart. Het was wel even koukleumen in de directiekeet (een tweedehands caravan) maar na anderhalve dag was de slappe grond ter plaatse van de hoofdbouw vervangen door aangetrild zand en was de regenwateropvangtank geplaatst. Over de volgende klus, de fundering, meer in een volgend artikel.


Locatie

De Wolden

DIT is

henk_portret2

Henk Bulder