Duurzaam wonen… dát is :Slim!


Slim, wonen met energie (:SLIM) brengt vraag en aanbod bij elkaar voor mensen die hun huis willen verduurzamen. Het is in 2011 ontstaan als overheidsproject in de provincies Drenthe, Groningen en Friesland. Toen twee jaar later de provinciale regie verdween, is :SLIM een vereniging van bedrijven geworden die nog steeds zeer nauw samenwerkt met overheden.

“Ons doel is het ontzorgen van bewoners tijdens het verduurzamen van de woning. Dit doen we door bedrijven van verschillende disciplines bij elkaar te brengen in een consortium waardoor er maar één aanspreekpunt voor de bewoner is. Tevens is het mogelijk voor bewoners – die al weten wat ze willen – om direct in contact te komen met een individueel gespecialiseerd bedrijf. Als een bewoner nog niet weet welke maatregelen er mogelijk zijn in de woning, dan komen de aangesloten gecertificeerde adviseurs om de hoek kijken. Zij brengen precies in kaart wat er mogelijk is en kunnen de bewoner ook begeleiden.”

Samen verduurzamen

":SLIM helpt bewoners die hun huis willen verduurzamen door vraag en aanbod op een laagdrempelige manier bij elkaar te brengen."

“Wij merken dat de bewoners in Noord-Nederland steeds bewuster met hun energieverbruik omgaan. Dit komt onder andere doordat er goede informatie beschikbaar is bij de verschillende energieloketten die zijn opgezet.” :SLIM helpt bewoners die hun huis willen verduurzamen door vraag en aanbod op een laagdrempelige manier bij elkaar te brengen. Zo organiseren ze bijvoorbeeld op dit moment een zonnepanelenveiling en in het najaar een isolatieveiling. Volgens Kees Vianen is de drempel lager om te beginnen met verduurzamen wanneer bewoners het gevoel hebben niet alleen te staan in dit proces.

Zon zoekt Drent

Kees: “Ook zijn we actief betrokken bij de campagnes ‘Zon zoekt Drent’ en ‘Drent zit er warmpjes bij’ van het Drents Energieloket.” Tijdens deze campagnes worden er informatieavonden georganiseerd in verschillende gemeenten om de bewoners te informeren over maatregelen. Hier zijn ook bedrijven aanwezig die aan de kwaliteitseisen van :SLIM voldoen. Zodra de vereniging voor ogen heeft wat de wensen van een bewoner zijn, kan het contact met de juiste partij direct gelegd worden.

Heel Noord-Nederland duurzaam

“Als we kijken naar het gesloten energieakkoord en de toekomst van :SLIM zien we dat er nog genoeg te doen is. We willen graag met de aangesloten specialisten alle particuliere woningen in Noord-Nederland op een kwalitatief goede manier verduurzamen,” vertelt Kees. Hoe ze dit gaan doen? Door met :SLIM aanbieders en bewoners te ontzorgen en te begeleiden gedurende het verduurzamingsproces!

Meer weten over slim wonen met energie? Kijk eens op www.slimwonenmetenergie.nl.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

kees_vianen

Kees Vianen