Duurzaamste huis van Drenthe: de gebinten


Veel draagconstructies van gebouwen zijn van gewapend beton of van (gelaste) staalprofielen die met stalen bouten aan elkaar worden verbonden. Beide vormen een aanzienlijke milieubelasting. Een houten draagconstructie is veel duurzamer. Maar zelfs daar is met wat nadenken nog extra milieuwinst te halen.

Drents eikenhout

Ons dak wordt gedragen door eikenhouten gebinten. Wij hebben bewust gekozen voor rondhout, dat is bij dezelfde diameter sterker dan vierkant gezaagd hout. Anders gezegd, je hebt bij dezelfde sterkte minder hout nodig. Bij rondhout zijn er ook minder machinale bewerkingen nodig en dat scheelt weer in energieverbruik. Het schillen van de bomen gebeurt gewoon met de hand en de schillen worden netjes gerecycled door Greenwall. Een laatste, niet onbelangrijk punt is dat de bomen afkomstig zijn uit twee duurzaam beheerde natuurgebieden in Drenthe, het Fochteloerveen en het Noordse Veld.

De benodigde energie voor transport is dus ook al geminimaliseerd.

Alles lokaal

De bomen worden door RobuustEiken in Veenhuizen bewerkt tot gebinten. De benodigde energie voor transport is dus ook al geminimaliseerd. Om dezelfde reden hebben we bij de bouw van ons huis zoveel mogelijk gekozen voor lokaal geproduceerde duurzame materialen en lokale leveranciers en bedrijven. De energie voor transport is dan minimaal en je stimuleert tegelijk de lokale economie. Ook dat is duurzaam.

Peter Kroes van RobuustEiken heeft speciaal voor de bewerking van het rondhout een cursus gevolgd bij Ben Law, de autoriteit op het gebied van bouwen met rondhout in Engeland. Peter heeft naast vaste vaklieden een aantal boefjes voor hem werken; (zware) jongens die een vak leren in het kader van een resocialisatietraject. Dat is een heel andere kant van duurzaamheid.

Het frame

De langste liggers zijn ruim 15 meter lang, langer dan de bomen zijn. De bomen worden op een speciale manier met elkaar doorverbonden waarbij houten keggen en pinnen ervoor zorgen dat ze een geheel vormen. Het gebruik van staal wordt hierdoor alweer geminimaliseerd. Helemaal te voorkomen is het gebruik van staal echter niet. Zo zijn er om het gebint te fixeren draadeinden in de poeren gemaakt die zowel trek- als schuifbelasting kunnen opnemen.

Maandelijks houdt Henk Bulder ons op de hoogte van de bouw van zijn nieuwe huis. In zijn volgende column vertelt hij over de volgende klus, het dak.

Fotocredit banner: Henk Bulder
Fotocredit artikel: Henk Bulder


Locatie

De Wolden

DiT is

henk_portret2

Henk Bulder