Duurzame Dates 2016: nog meer ontdekken in de energietransitie


Gisteren was het provinciehuis de ontmoetingsplaats om Drentse duurzame initiatieven verder te brengen. Experts, bedrijven, kennisinstellingen en scholen konden naar hartenlust met elkaar van gedachte wisselen en nieuwe duurzame ideeën opdoen. De dag werd afgesloten met de uitreiking van het ‘Duurzaamste Bedrijf van Drenthe’

“Ik heb het gevoel dat in de energietransitie heel veel dingen nog niet zijn ontdekt.” Met deze woorden opende gedeputeerde Tjisse Stelpstra de vierde editie van de Duurzame Dates. Een dag waarop gastsprekers Wytze van der Gaast, Stef van der Ziel en Anne-Jan Zwart hun licht lieten schijnen over duurzame ontwikkelingen in de provincie. Deelnemers aan de Duurzame Dates werden getrakteerd op pitches en persoonlijke kennismakingen met uiteenlopende organisaties die zich inzetten voor een duurzaam Drenthe. Aan het einde van de dag werd Limm Recycling uit Appelscha uitgeroepen tot Duurzaamste Bedrijf van Drenthe van dit jaar, werd Agraservice Lindehols bekroond tot Duurzaamste initiatief 2016 en mocht Westerzam de aanmoedigingsprijs in ontvangst nemen.

Van plastic koffiebeker tot duurzame grondstof

Bij veel bedrijven drinkt men de koffie uit plastic bekers. Wanneer we deze bekers apart verzamelen kunnen ze worden verwerkt tot nieuwe producten, zoals plantentrays en kledinghangers.  Om dit mogelijk te maken heeft Limm Reycling de koffiebekerbox bedacht. Een ingenieus systeem met een duurzame toepassing. Het leverde Limm Recycling de titel Duurzaamste Bedrijf Drenthe van dit jaar op.

Niets verspillen van de plant

Met het ontwikkelen van het biologische bestrijdingsmiddel Bio Controle Bloedluis (BCB) wil Lindehols een alternatief bieden voor het bestrijden van vogelmijt. Tot voor kort bestond er nog geen biologische en betaalbare oplossing om deze mijt aan te pakken. Daarnaast zet het agrarische bedrijf zich in om verschillende duurzame producten van koolzaad te maken, waarbij niets van de plant wordt verspild. Het ontwikkelen van deze duurzame producten maakt Lindehols het ‘Duurzaamste initiatief Drenthe 2016’.

Westerzwam: van afval- naar voedselproduct.

Voedsel verbouwen op het afval van anderen; daar zet WesterZwam zich voor in. Door koffiedik te gebruiken als grondstof voor oesterzwammen willen Eva, Gossen en Wiebe hun bijdrage leveren aan de lokale economie. Uit handen van Tjisse Tsjelpstra ontving Westerzwam de aanmoedigingsprijs.

Fotocredit banner: Istock