'Echt brood, zoals het bedoeld is'


De Bakstee is een ambachtelijke bakkerij waar het deeg met de hand gekneed wordt, het brood gebakken in de houtoven en verkocht door de bakker zelf. Echt brood, met enkel lokaal biologisch graan, water en een snuf zeezout, zoals het bedoeld is.

De bakkers

Wij zijn Niek en Esther en wij geloven in echt brood. In de zomer van 2014 verruilden wij onze flat in Den Haag voor een leven in de kleine leefgemeenschap De Hobbitstee in Drenthe om onze droom te verwezenlijken. Wonen én werken op een mooie plek in de natuur en samenleven met andere gelijkgestemden.

We werken graag met pure ingredienten en lokale ondernemers, daardoor was de keuze voor het opzetten van een kleine ambachtelijke bakkerij geen moeilijke keuze. Een geweldige kans om onze idealen van duurzaam en sociaal ondernemen te verwezenlijken. Bovendien de ideale manier om te zorgen dat er brood op de plank komt.

De bakkerij

"Een geweldige kans om onze idealen van duurzaam en sociaal ondernemen te verwezenlijken"

Elektrische machines gaan we zo min mogelijk gebruiken in de Bakstee. Het deeg wordt met de hand gekneed in grote houten troggen. Desem en een lange rijstijd zorgen voor brood met een heerlijke volle smaak en een goede korst.

De grote houtoven direct naast de bakkerij wordt gestookt met resthout van de houtzagerij uit de buurt. Er kunnen wel 70 broden in één keer in. Nadat het brood gebakken is kan de oven nog gebruikt worden voor gebak, koekjes en quiche. Zo wordt de oven optimaal gebruikt.

Alle producten worden verkocht op lokale biologische markten en rechtstreeks in de bakkerij. Ook hebben we al contact met biologische winkels en horeca in de omgeving om ons brood af te nemen.

Korte lijntjes

Als je het hebt over biologisch en duurzaam, dan werkt het volgens ons alleen maar als je probeert het zo dicht mogelijk bij huis te houden. Hoe korter de lijntjes, hoe beter. Zo kopen wij onze spelt bij boer Sil uit Dwingeloo, halen we veel groente en fruit voor ons hartig en zoet gebak uit eigen tuin of directe omgeving. Wel zo fijn om te weten waar het vandaan komt en wie het heeft gemaakt. De oven wordt gestookt op het resthout van de lokale houtzagerij; zo komen er zo min mogelijk fossiele brandstoffen aan te pas bij het bakken van ons brood.

Toekomstdromen

Dat lokale spreekt ons aan, maar ook het sociale aspect om het brood heen.Zo lijkt het ons heel leuk de mensen in de buurt uit te nodigen om op stookdagen eigen baksels in de oven te doen. Zo wordt de Bakstee niet alleen bakkerij, maar ook een ontmoetingsplek waar recepten, ideeën en ervaringen uitgewisseld worden.

Over 5 jaar zien we onszelf elke dag vers brood bakken en hopen we onze ervaringen door te kunnen geven aan beginnende enthousiaste bakkers. En misschien kun je in de toekomst een nachtje doorbrengen in een klein gastenverblijf boven de bakkerij!

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Westerveld

DiT is

esther en Niek

Esther en Niek