Eerlijk Drenthe: een netwerk met streekproducten


De overgang naar een duurzame samenleving is veel meer dan alleen de focus op hergebruik van onze natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen, vindt Eric van Asten. Het moet ook gaan over het voorkomen van verspilling van menskracht en menselijke waardigheid. Anderhalf jaar geleden opende hij om die reden Eerlijk Drenthe, een winkel die streekproducten met een verhaal verkoopt en zich richt op sociale duurzaamheid. Wanneer ik door de rustige winkelstraat in Emmen loop, valt de winkel me direct op door de vrolijke buitenpresentatie. Ik word verwelkomd door een evenzo vrolijke eigenaar Eric.

Hoe het begon…

Eerlijk Drenthe is opgericht vanuit de praktijkschool Pro-Emmen. De jongeren op deze school hebben moeite met het traditionele leren, maar zijn goed in het werken met hun handen. Eric maakt zich zorgen om de toekomst van de jongeren. “De banenmarkt is aan het veranderen en het ‘handjeswerk’ verdwijnt. Met de winkel geven we de jongeren een werkervaringsplek die ze ergens anders niet kunnen krijgen. Vanuit ons idealisme vinden we dat er in de maatschappij geen sociale exclusie mag zijn, dus ook niet voor onze jongeren.”

Thuisbezorgd en opgehaald

De jongeren en de begeleidende vrijwilligers vormen samen het winkelpersoneel. Daarnaast is er nog een logistiek team dat verantwoordelijk is voor het bezorgen van bestellingen en het ophalen van producten bij leveranciers. Eric: “De vrijwilligers staan allemaal één tot twee dagdelen klaar om de jongeren te helpen. Het merendeel van die betrokken en enthousiaste vrijwilligers zijn ouders, die zien dat het toekomstperspectief voor de jongeren niet rooskleurig is.”

Samenwerken met de omgeving

Wanneer we een kleine tour door de winkel maken valt mijn oog op een grote koeling. “De koeling is gevuld met verse producten van biologische en biologisch dynamische tuinders uit de buurt.” In de winkel zijn dan ook geen producten te koop afkomstig uit China of Taiwan; alles komt uit Emmen, zuidoost-Drenthe of noordoost-Overijsel.

Maar, naast de versheid van producten, schuilt er nog een reden achter de samenwerking met deze lokale leveranciers. “Wanneer we samenwerken met tuinders en boeren uit de directe omgeving, zijn ook daar weer handjes nodig waarbij we de jongeren kunnen inzetten. Op deze manier proberen we meer banen te creëren voor onze jongeren,” vertelt Eric.

"Het merendeel van de betrokken en enthousiaste vrijwilligers zijn ouders, die zien dat het toekomstperspectief voor de jongeren niet rooskleurig is."

Buiten de verse producten, waar veel klanten op afkomen, zijn de schappen gevuld met droge-kruidenierswaren, koffie, thee, non-food en cadeaupakketten. Veel producten in de winkel zijn origineel en handgemaakt. Allemaal met een eigen verhaal. “Op dit moment zijn we bezig met het maken van placemats van jeans, de jeans is gebruikt of afgekeurd en komt via verschillende kanalen bij ons binnen.”

Toekomstdroom

Eric is een netwerker in hart en nieren. Dat blijkt wel uit alle initiatieven die hij inmiddels met elkaar verbonden heeft. “Als je vanuit een duurzame gedachte denkt, ga je al snel kijken naar hoe je food en non-food als streekproduct met elkaar kunt verbinden. Door samen met andere initiatieven leuke producten te bedenken en te maken, neemt de vraag naar deze producten ook toe,” aldus Eric.

“Ons doel is niet om steeds meer geld te verdienen, maar steeds meer mensen een werkplek en waardigheid te kunnen geven. En het zou natuurlijk geweldig zijn als we op meerdere plekken in Nederland dit concept kunnen neerzetten. We zijn dan in staat om met onze achterban steeds meer producten te maken en daarbij een positieve impuls geven aan de werkgelegenheid voor deze groep."

Deze blog is geschreven door redactielid Amber Lagarde.


Locatie

Emmen

DiT is

eric asten

Eric van Asten

Eigenaar Eerlijk Drenthe