Energie van een afstand


Om zonne-energie op te wekken had men voorheen zelf zonnepanelen nodig. Tegenwoordig is het mogelijk om te investeren in zonnepanelen op afstand. Een nieuwe manier om groene energie op te wekken zonder zelf ooit zonnepanelen te hebben gezien! De DIT-redactie ging in gesprek met Bas Wijnen – directeur en mede-oprichter van Vrijopnaam – om uit te vinden hoe dit principe precies in zijn werk gaat.

Vrijopnaam is een jonge energieleverancier die zonnepanelen op afstand verkoopt. Klanten van Vrijopnaam kunnen een zonne-paneel op naam kopen en zodoende zelf energie opwekken op afstand. Bas: “Veel mensen hebben geen mogelijkheid om zonnepanelen aan te schaffen en willen wel duurzamer leven, mede daarom zijn wij na gaan denken over hoe dat anders kan, om mensen die mogelijkheid te geven.”

Dat klinkt mooi, maar hoe werkt het dan?

Bij Vrijopnaam kan je je eigen zonne-energie opwekken, alleen ligt het zonnepaneel niet op je eigen dak, maar ergens anders in Nederland. “Wanneer je klant wordt, krijg je het eerste paneel op naam gratis. Dit doen wij om te laten zien dat het leuk is en financieel voordeel op gaat leveren. Als je meer wilt, koop je bij, de klant kan bijkopen wat hij nodig heeft. Voor € 99 koop je rechten op stroom voor de komende negen jaar afkomstig van jouw eigen zonnepaneel.”

Geen dak, wel panelen!

Volgens Bas hebben ongeveer viermiljoen huishoudens in Nederland geen mogelijkheid om over eigen zonnepanelen te beschikken. Voornamelijk voor deze groep is er Vrijopnaam.

Bas: “Als mensen zonnepanelen op hun eigen dak willen leggen, dan moedig ik dat zeker aan, maar er is ook een hele grote groep die geen eigen dak heeft, het lelijk vindt of van plan is om te verhuizen. Geld speelt ook vaak een rol”.

"Ik heb een mooie rietgedekte boerderij. Daar ga je toch geen zonnepanelen op leggen!”

Hermien Dijkhuis – woonachtig in Zuidwolde – besloot om esthetische redenen te investeren in zonnepanelen op afstand. Hermien: “Ik was al lange tijd op zoek, maar had geen behoefte aan zonnepanelen op mijn dak. Ik heb een mooie rietgedekte boerderij. Daar ga je toch geen zonnepanelen op leggen!”

Een nieuw zonnepark in Drenthe

Naast Groningen, Limburg, Someren en Bleiswijk zijn nu de plannen gesmeed om een nieuw zonnepark in Drenthe te bouwen in Zeijen. Bas: “We merken dat Drenthe meer dan de andere provincies openstaat om een zonnepark toe te staan.”

Het park in Zeijen is anders dan de andere parken, omdat bij dit park de panelen niet op daken liggen, maar op een gesloten vuilstortplaats. Bas: “Wij zijn nu zo ver dat het plan is goedgekeurd door de gemeenteraad Assen en de provincie Drenthe. Nu moet er nog geld worden toegewezen en dan hopen wij tegen het einde van het jaar, uiterlijk volgend jaar, te beginnen met bouwen.” Er zullen in het park in Zeijen 2.200 panelen op naam worden geplaatst.

Van grijs naar groen

Bas Wijnen denkt dat men pas van grijze naar groene energie overstapt wanneer z er zelf actief mee bezig zijn. Met de app die voor het hen is ontwikkeld kunnen klanten dan ook zelf bijhouden wat hun eigen zonnepaneel opwekt. “Ik denk dat iemand die groener wil leven, vooral moet kijken naar wat hij nu al doet en welke gewoonten groener kunnen worden.”

Volgens mevrouw Dijkhuis staat het kostenplaatje bij veel mensen op de eerste plaats, daarna is men pas milieubewust. “Ik denk dat wanneer deze groene energie betaalbaar blijft, duurzaamheid echt groot kan worden. Ik vind dat de laatste jaren de bewustwording over groene energie sterk groeit.”

Bas benadrukt de eigen bijdrage “Ik merk dat het voor veel mensen goed voelt als zij merken dat ze zelf een bijdrage leveren aan de energietransitie.”

De app van Vrijopnaam is voor iedereen beschikbaar. Ben je nog geen klant, dan kan je via een demo-account zien hoe hij werkt. In de app zie je hoeveel van je energieverbruik je zelf hebt opgewekt, ingedeeld op dag-, week-, maand- en jaarbasis.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

Baswijnen

Bas Wijnen

Directeur en mede-oprichter Vrijopnaam