De energie-estafette: Jan Reinier de Jong


In de rubriek ‘De energie-estafette’ gaat de redactie in gesprek met belangrijke spelers in de energiewereld. Wat zijn hun drijfveren om bij te dragen aan de energietransitie? Welke beren zien zij op de weg naar energieneutraal Drenthe? En, aan wie zouden zij zelf een prangende vraag willen stellen? Jan Reinier de Jong, zonne-pionier en akkerbouwer, volgt Yannick Wassmer op.

Yannick Wassmer vroeg: Welke maatregel zou jij nemen – als jij het voor het zeggen had in Drenthe – om de energietransitie te versnellen?

Sneller inspelen op nieuwe en bewezen technieken. Warmtepompen bestaan al 10 jaar, toch zie je deze manier van verwarmen maar heel langzaam opkomen. Maar ook overheden verplichten om stappen te maken. Het is toch raar dat er al zoveel schuren en woningen voorzien zijn van zonnepanelen maar dat het nieuws is dat een school of sporthal panelen krijgt? En dan vaak ook met veel subsidie.

1.     Wie ben je en welke rol heb je binnen de Drentse Energietransitie?

Ik ben Jan Reinier de Jong, akkerbouwer te Odoorn. Naast ons akkerbouwbedrijf ben ik de afgelopen 2 jaar samen met Jules Energy druk geweest met het project Energieopslag op het Boerenbedrijf. In dit project proberen we aan te tonen dat we grootschalig duurzame energie kunnen produceren zonder subsidie.

2.     Waar ben je het meest trots op?

Ik ben er best trots op dat we dit project in de benen hebben gekregen. Er komt nogal wat bij kijken. Inmiddels draait alles en zien we de eerste resultaten. We hebben behoorlijk veel media aandacht gekregen en sinds kort zijn er de eerste collega's die ons project gekopieerd hebben. Mede dankzij dit project ben ik genomineerd voor de Agrafiek award, een prijs voor duurzame en innovatieve ondernemers. In september op de landbouw beurs ATH hoor ik of ik gewonnen heb.

3.     Wat waren de grootste struikelblokken van de start tot nu?

Op papier is het allemaal heel eenvoudig, juist daarom hebben we in het voorjaar van 2015 met een kleine accu getest. Dit heeft de nodige informatie en kinderziektes naar boven gebracht. Zo hoopten we die bij de definitieve installatie niet meer tegen te komen. Helaas liepen we toch nog tegen een heleboel aanloop problemen aan. Het was voor iedereen de eerste keer. Inmiddels is de accu op tal van punten aangepast en hebben we de software verbeterd. Langzaam maar zeker beginnen we geld te verdienen. De lage stroomprijzen helpen niet echt, maar die trekken weer aan en dan hebben we een goede business case.

4.     Waar staat de Drentse energietransitie over 20 jaar en welke rol heeft DIT daarin?

Gezien de stappen die de provincie Drenthe nu maakt verwacht ik dat Drenthe een leidende rol zal hebben (gehad) in de energietransitie. Tal van mooie en perspectief volle projecten worden gestimuleerd en ondersteund. Daar hebben we dan de vruchten van geplukt. Bij DIT zijn veel van deze ondernemers aangesloten, en door middel van kennisdeling en bijeenkomsten zijn meerdere projecten versneld. Ik verwacht dan in navolging van ons energieopslag project veel agrariërs naast een dak vol zonnepanelen ook een accu hebben staan.

5.     Aan wie in energieland zou jij een vraag willen stellen? (+ je vraag)

Waarom heeft commissaris van de Koning Dhr. Tichelaar wel of geen zonnepanelen op zijn woning? En welke rol vindt hij dat de agrarische sector in de energietransitie zou moeten spelen?

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Borger-Odoorn

DiT is

janreinier

Jan Reinier de Jong