Energiebelasting voor grootverbruikers, hoe zit dat eigenlijk?


In Nederland wordt de roep voor een duurzamer energiesysteem steeds harder. Bijdragen aan de transitie hier naartoe is vooralsnog een keuze, door veel partijen - groot en klein - gemaakt op basis van financiën. Een logische gedachte is om de niet-duurzame keuze, duurder te maken. Met deze gedachte vroeg Inge Evers-Schreuder Peters via Facebook de volgende vraag: zijn er plannen om energie voor bedrijven duurder te maken als stimulans richting duurzame energie? Energieconsultant Frans Debets reageert in deze blog op haar vraag.

De afgelopen jaren zakte de olieprijs en de gasprijs zakte mee. Omdat wij veel van onze elektriciteit met gas opwekken zakte de stroomprijs ook. Ook de kolenprijs was laag, dat werkte ook door in de stroomprijs. Toch merkten we dat niet op onze energierekening, dat komt vooral door de energiebelasting.

De prijs die wij betalen voor stroom en gas bestaat uit vijf onderdelen: de energieprijs, de marge voor het leverende bedrijf, de energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en de BTW. De BTW wordt over de som van de eerste vier geheven. Als je grotere hoeveelheden stroom en gas afneemt wordt de belasting per eenheid lager. De overheid bepaalt elk jaar energiebelasting en de ODE. Hieronder de heffingen over 2015 en 2016.

Je ziet dat de belasting op gas, vooral voor de kleingebruikers, in 2016 plotseling enorm steeg. Tegelijkertijd zakte de belasting op stroom voor de kleingebruikers. De grote afnemers gingen fors meer betalen voor stroom. De ODE is nu nog heel beperkt, maar die zal de komende jaren fors moeten stijgen want met dat geld worden alle duurzame energieprojecten betaald.

Het gekke is dat we ook weer belasting terugkrijgen, dat heette tot vorig jaar de Heffingskorting. Deze is gekoppeld aan de stroomrekening voor woningen en is onafhankelijk van je verbruik.

De verwachting is dat deze korting verder wordt verlaagd.

Deze belastingen beïnvloeden het gedrag van burgers en bedrijven enorm. Stroom is per energie eenheid veel duurder dan gas. Besparen op stroom loont daarom sneller dan op gas. De grootverbruikers betalen veel minder voor hun energie, dat maakt besparingsinvesteringen veel minder snel rendabel.

Wat de energiebelasting gaat doen horen we op Prinsjesdag. Een verhoging zou de energietransitie enorm helpen. Maar of de overheid het aandurft de belasting fors te verhogen valt te betwijfelen, het verdedigen van de snel oplopende ODE zal al lastig genoeg zijn.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

Frans debets

Frans Debets