Energiecoöperatie duurzaam Assen: een groene beweging


Welkom op de blog van de Energiecoöperatie duurzaam Assen. Erik Postema en Tom Verloop zijn na het passeren van de oprichtingsakte op 16 maart de eerste bestuursleden van deze groene beweging om Assen duurzaam te gaan maken. We noemen het een beweging omdat we samen met alle Assenaren heel Assen duurzaam willen gaan maken. Samen komen we verder.

Wat wil duurzaam Assen en waar staan we voor?

Eenvoudig gezegd willen we Assen financieel neutraal geheel energieneutraal maken. Dat willen we doen door energie te besparen en lokaal energie op te wekken. Elk huishouden in Assen gebruikt energie en heeft een energierekening. De meeste energie verlaat via de schoorsteen de woning. Het geld verdwijnt naar de energiereuzen die daarmee hun aandeelhouders blij maken. De Energiecoöperatie duurzaam Assen werkt aan diensten en producten die inwoners de kans biedt hun energierekening te benutten om het huishouden energieneutraal te maken. Dat doen we door het geld van hun energierekening lokaal te investeren in opwek- en besparingsmaatregelen. Volgens het principe niet-meer-dan-anders blijft het geld van hun energierekening in Assen en stimuleren inwoners de lokale economie.

Lokaal opgewekte energie

Inwoners van Assen kunnen eigenaar worden van hun energieleverancier.

Inwoners van Assen kunnen eigenaar worden van hun energieleverancier. Door lid te worden van de Energiecoöperatie duurzaam Assen en klant te worden bij NLD Energie. NLD staat voor Noordelijk Lokaal Duurzaam. Dat betekent gegarandeerde duurzame lokaal geproduceerde energie van een coöperatieve energieleverancier. Op deze manier steunen de inwoners de Energiecoöperatie duurzaam Assen, behouden we betaalbare lokaal opgewekte duurzame energie, investeren we samen in de lokale economie en de leefbaarheid van Assen én we hebben de regie over onze eigen eigen energievoorziening. Het mooie is, het kost niets en het levert ons en de volgende generaties een duurzame toekomst in Assen op.

De eerste stappen zijn gezet

Onze eerste acties is om alle Assenaren energiebewust te maken. Wij denken dat als mensen begrijpen hoe hun energierekening in elkaar zit, hoe hun energieverbruik eruit ziet en wat men daar zelf aan kan doen, zij sneller geneigd zullen zijn om voor hetzelfde geld een duurzaam huishouden te gaan voeren. Via de media brengen we iedereen op de hoogte wanneer, waar en hoe wij mensen energiebewust willen gaan maken. En natuurlijk gaan we iedereen vragen om lid te worden van de eerste en enige Assense energiecoöperatie.

Onze ambities zijn groot en de lat ligt hoog, maar dat is ook echt hard nodig om Assen op de duurzaamheidsladder naar de top 10 van Nederland te stuwen. Er moet nog heel veel gebeuren voor we zover zijn. Daarom kunnen wij heel graag meer handen en hoofden gebruiken. Iedereen met een groen hart, duurzame ambities en per week een paar uurtjes tijd, vertel ik graag meer over onze plannen.

In een maandelijkse blog houdt Tom ons op de hoogte van de ontwikkelingen, zorgen, drempels en successen die de Energiecoöperatie duurzaam Assen op haar pad naar een duurzaam Assen tegen komt.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

tom_verloop

Ton Verloop