De energietransitie: te veel 'tikkie breed'


Ruim veertig jaar is zwembad Plons in Vries de plek waar mensen met een ernstig verstandelijke en lichamelijke beperking, plezier hebben en tot rust komen. Het verval van het zwembad leek hier zo’n twee jaar geleden een einde aan te maken, gelukkig stapte Frits Colenbrander van Koninklijke Visio naar voren en wist hij het zwembad weer nieuw leven in te blazen.

“Een zwembad komt elk jaar opnieuw in de begroting, hoe je het ook went of keert, zo’n ding is duur. Dit is in onze organisatie niet anders.” Wanneer een zwembad gebreken begint te vertonen en het niet langer te gebruiken is, kun je als organisatie twee dingen doen, sluiten of renoveren. Frits: “Economisch gezien is slopen erg verleidelijk, maar kijk je naar de zorginhoud dan kom je tot een heel andere conclusie: het zwembad moet gerenoveerd worden.”

De doelgroep van Plons, mensen met een ernstig verstandelijke en lichamelijke beperking – en dat gaat vaak gepaard met spasmen – hebben het zwembad nodig. “Kunnen bewegen in het extra warme water heeft een positieve invloed op het trainen van spieren en geeft zeker de mensen met spasmen een moment van rust,” aldus Frits.

De verbouwing

"Bijna een ton haalde ik op bij de lokale gemeenschap, daarvan krijg je toch een warm gevoel!"

Een verbouwing kost nogal wat, Plons had zeven ton nodig om precies te zijn. Frits: “Op een gegeven moment hadden we redelijk voor de bril wat de verbouwing ging kosten. Vanaf dat moment ben ik aan de slag gegaan met fondswerving. Geen makkelijke taak, maar het is gelukt. Bijna een ton haalde ik op bij de lokale gemeenschap, daarvan krijg je toch een warm gevoel!”

Subsidies

Zo makkelijk als het ging met de lokale gemeenschap, zo lastig waren de gesprekken bij de overheid. “Uiteindelijk heb ik steun gekregen van de provincie, met de gemeente Tynaarlo ben ik nog in gesprek. Wat ik mis bij de overheid is de stimulerende factor. Er is zo veel maatschappelijke betrokkenheid, waarom is het dan zo lastig om die betrokkenheid bij de overheid te vinden. Hoe gek moet ik doen om wél voor subsidie in aanmerking te komen?”

Een duurzaam bad

Inmiddels is de verbouwing helemaal klaar en is het bad een stuk duurzamer geworden. “We hebben geïnvesteerd om de warmte in het bad te houden en ingezet op isolatie. Daarnaast is een geavanceerd luchtbehandelingssysteem geïnstalleerd. Het haalt de warmte uit de lucht die we, via de ventilatie, naar buiten blazen en die warmte wordt weer toegevoegd aan de lucht die we naar binnen blazen.”

“Het liefst had ik nog veel meer ingezet op duurzaamheid. Maar we werken met zorggeld en dat is, ondanks dat het goed zou zijn, moeilijk in dit soort zaken te stoppen. Ik zie op dat gebied een schone taak voor de provincie en zorginstellingen om daar nog stappen in te maken en de energietransitie te versnellen. Om in voetbaltermen te spreken: het is nog te veel ‘tikkie breed’, we missen die pass naar voren om ons verder te helpen”, sluit Frits – die wel van een metafoor houdt – zijn verhaal af.


Locatie

Tynaarlo

DiT is

Fritscolenbrander

Frits Colenbrander