Energieverspilling is verleden, energieneutraal is heden


BENG. Zo luidt de eis van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) die de regels over de energieprestatie van nieuwe gebouwen heeft aangescherpt. Vanaf 2020 moeten nieuwe gebouwen namelijk Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) zijn, om zo de ontwikkeling van energieneutraal wonen te stimuleren. Maar waarom wachten tot de regels het voorschrijven? Begin vandaag met energieneutraal wonen voor de nieuwbouw!

De techniek is immers voorhanden. Het is dan ook zonde om in moderne woningen nog langer energie te verspillen. Tevens zal de techniek zich nog sneller ontwikkelen als er energieneutraal wordt gewoond.  Er is dus geen reden om te wachten.

Isolatie

Er zijn diverse manieren om je huis om te toveren tot een energieneutrale woning. Wanneer er wordt gekozen voor een zeer goede isolatie en luchtdichting van het huis, zal er weinig energie nodig zijn om de woning te verwarmen. Het op de juiste wijze aanbrengen van het isolatiemateriaal, de folies en de overige afdichtingen, vragen wel een grote mate van zorgvuldigheid van de verwerker.

Luchtdichting

Het testen van de luchtdichting en het controleren van de verschillende onderdelen op hun energieneutrale bijdrage vormen een belangrijk onderdeel bij energieneutraal wonen. Door met deze testen minder afhankelijk te worden van kostbare installaties zullen de stichtingskosten (de totale kosten om een gebouw te realiseren) positief worden beïnvloed. Alleen in heel koude periodes is het dan nodig om je huis extra te verwarmen.

Energiebesparende apparatuur

Een manier om nieuwbouwwoningen te optimaliseren, is het plaatsen van dichte wanden en het dichten van glasopeningen. Dit zorgt voor een daling in het energieverbruik in de woning. Ook het gebruik van energiebesparende apparatuur en verlichting levert een bijdrage aan energieneutraal wonen.

Toekomst

"Ook het gebruik van energiebesparende apparatuur en verlichting levert een bijdrage aan energieneutraal wonen."

De huidige ontwikkelingen van de technologie zijn veelbelovend. Zo wordt er gewerkt aan een techniek die het opslaan van overtollige zonne-energie mogelijk maakt. De opgeslagen energie kan dan op een ander moment worden gebruikt, bijvoorbeeld wanneer er een tekort aan energie is. Momenteel gaat de overtollige zonne-energie nog vaak verloren.

Garantieregelingen

Het is belangrijk dat aanbieders de consument garanderen dat er inderdaad energieneutraal kan worden gewoond. Op dit moment zijn er al garantieregelingen in ontwikkeling welke de klant extra zekerheid biedt. Dit houdt in dat de aanbieders kunnen aantonen dat de gewenste of gevraagde onderdelen werkelijk bijdragen aan energieneutraal wonen.

Er zijn dus meerdere manieren om jouw woning te optimaliseren tot een energieneutrale woning. Weet jij al welke manier je gaat toepassen op jouw woning?

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Westerveld

DiT is

niels_van_dijk

Niels van Dijk