Een energiewinkel in hartje stad


Erik Postema en Tom Verloop zijn na het passeren van de oprichtingsakte op 16 maart de eerste bestuursleden van Energiecoöperatie duurzaam Assen, een groene beweging om Assen duurzaam te gaan maken. Ze noemen het een beweging omdat ze samen met alle Assenaren heel Assen duurzaam willen gaan maken. In een terugkerende blog houdt Tom ons op de hoogte van de ontwikkelingen, zorgen, drempels en successen die de Energiecoöperatie duurzaam Assen op haar pad naar een duurzaam Assen tegenkomt. Dit is de derde blog.

We gaan een energiewinkel oprichten. Een echte winkel waar mensen informatie kunnen krijgen over hun persoonlijke mogelijkheden voor duurzame energie. Vanaf de start van onze energiecoöperatie is deze wens er geweest. De aanbiedersmarkt voor energiebesparing is divers en ondoorzichtig. Het vergelijken van verschillende aanbiedingen is voor een relatieve leek op energiegebied per definitie lastig. Een fysiek en vooral eenduidig aanspreekpunt met een heldere boodschap, een onafhankelijk productaanbod, een professioneel advies en een persoonlijke begeleiding is volgens ons de beste manier om vertrouwen te kweken. Dat is wat wij met de energiewinkel duurzaam Wonen voor ogen hebben.

Duurzame energie als product

"Mensen niet alleen goed adviseren, maar vooral ook ontzorgen én hen voor alle werkzaamheden en diensten één factuur met één garantiebewijs en één nazorg aanspreekpunt aanbieden."

We willen het veranderproces om over te stappen naar duurzame energie verkopen via het one stop shopping model, alsof je daarna met een product onder de arm de winkel uitloopt. Mensen niet alleen goed adviseren, maar vooral ook ontzorgen én hen voor alle werkzaamheden en diensten één factuur met één garantiebewijs en één nazorg aanspreekpunt aanbieden. Bij IKEA koopt u toch ook een kast of bankstel uit het schap zonder dat u zich zorgen hoeft te maken of de leveranciers en fabrikanten van de onderdelen van dat totaalproduct hun werk wel goed hebben gedaan? Daar is IKEA zelf verantwoordelijk voor. Dat serviceniveau bieden wij ook.

Goed voorbeeld doet goed volgen

Als architect heb ik geleerd dat een goed en vernieuwend ontwerp staat of valt met een grondig onderzoek of dat ontwerp niet ergens anders al is bedacht door een andere architect. Op onze zoektocht naar relevante concepten kwamen we al snel REIMARKT tegen. KAW Architecten en Adviseurs heeft samen met KUUB een soortgelijk concept als wij zoeken al op de markt gebracht. REIMARKT is: “Een winkel waar je duurzaam wonen kunt kopen: dát is REIMARKT. De winkel functioneert volgens de retailformule: de klant vindt kant-en-klare producten voor zijn woning in het schap. Daarachter zit een uitgekiende strategie van productinnovatie, bewustwording en financiering.”

Einde zoektocht en begin van toenadering. Het cliché ‘beter goed gekopieerd dan slecht bedacht’ is hier zonder meer van toepassing. Met onze missie en visie in de hand zijn we met een eerste conceptuele beschrijving van ons plan voor de energiewinkel duurzaam Wonen in gesprek met de mensen van REIMARKT. De voortekenen zijn goed, en er moet nog veel worden geregeld.

De plek, de plek, de plek

Idealiter komt de winkel in het winkelhart van Assen. Het is een plek die bekend is bij het winkelende publiek en er komen veel mensen. Toeval bestaat niet, dus dat de directeur van warenhuis Vanderveen ons pad kruiste was niet meer dan logisch. Vanderveen heeft een enorm klantenbestand, een centrale en opvallend zichtbare plek in het winkelhart van Assen met een zeer divers aanbod van producten en diensten. Het is dé droomplek voor onze energiewinkel. Zijn dromen dan toch geen bedrog?

De energiewinkel onder een dak vol met zonnepanelen

Vanderveen is bovendien bereid haar daken ter beschikking te stellen voor het realiseren van de eerste grote zonnecentrale van Assen. We zullen daarmee ook gebruik gaan maken van de Postcoderoos-regeling. Het dak is nu nog leeg, maar dat zal niet lang meer duren. Dan kunnen we jullie in september al verwelkomen in onze gloednieuwe energiewinkel!

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

tom_verloop

Ton Verloop