Enie.nl: Jonge ondernemers met een missie


Negen jaar geleden zagen mijn broer (25) en ik (22) de film An Incovenient Truth van de voormalig vicepresident van de VS, Al Gore. Een documentaire waarin voor de eerste keer de klimaatcrisis onder de aandacht werd gebracht. Op dat moment zagen wij een probleem dat zo groot was dat wij, ondanks dat we zo jong waren (of misschien wel juist daardoor) een enorme behoefte voelden om bij te dragen aan de oplossing van dit vraagstuk.

Dit heeft zo’n vier jaar geleden geresulteerd in de oprichting van enie.nl, leverancier van zonne-energie. Na een jaar pionieren werden wij bewust van het feit dat indien de markt zich zou voortbewegen zoals op dat moment werd gedaan een zogenaamde ‘woekerpanelen affaire’ onvermijdelijk zou zijn.

Jonge ondernemers met een missie

"Leveren zonnepanelen minder op dan wij hebben geprognotiseerd, dan betalen wij het verschil terug"

Met dit bewustzijn wonnen wij als snel de NRG Battle van Nederland door als eerste organisatie een kWh-garantie aan te bieden. Oftewel, leveren zonnepanelen minder op dan wij hebben geprognotiseerd, dan betalen wij het verschil terug. Om deze zekerheid te kunnen bieden zijn we bijzonder streng op onze leveranciers. Zo moeten ze minstens vijftien jaar ervaring hebben, in deze vijftien jaar toonaangevende producten op de markt hebben gebracht, financieel gezond zijn en natuurlijk klimaatneutraal produceren. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat al duizenden mensen en organisaties via Enie.nl zijn overgestapt op eigen opgewekte zonne-energie. Sindsdien is alles snel gegaan. Zo zijn mijn broer en ik benoemd tot de tweede beste jonge ondernemers van Nederland en is er nog iets bijzonders gebeurd...

Ontmoeting met de inspiratiebron

In de zomer van 2015 werden wij uitgenodigd door het Climate Reality Project om een opleiding van Al Gore te volgen. Dit was voor ons een enorme mijlpaal. Een ontmoeting met onze inspiratiebron. Zodoende hebben wij met behulp van zijn training nog meer een verdiepingsslag weten te maken in de hedendaagse klimaatproblematiek maar ook de oplossingen hiervoor. Als gevolg hiervan geven wij op dit moment wekelijks presentaties over de klimaatcrisis en de huidige energietransitie die daaruit voortvloeit. Op deze wijze creëren wij de urgentie en activatie die de noodzakelijke verandering teweeg brengt.

Energietransitie in Nederland broodnodig

Met slechts 6% duurzame energieopwekking in Nederland is het broodnodig dat de energietransitie volop in beweging komt. We zijn daarom enorm trots om een significante impact te hebben. Zowel in het exploiteren van zonneparken, grootschalige zakelijke projecten, maar ook elke dag weer het laten overstappen van huishoudens op eigen opgewekte energie. Deze wil van grote groepen mensen is op zichzelf al een onuitputtelijke vorm van energie.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

milan_van_der_meulen

Milan van der Meulen