Exit prullenbak


100 Assenaren gaan in 100 dagen tijd op weg naar een leven 100% restafvalvrij. Cindy de Jonge, ecologisch hovenier en meewerkend voorman van een gezin van vier, gaat de uitdaging aan. Iedere twee weken deelt zij met ons de tussenstand.

2014

Het is pas een #zwerfie als je het ‘zwerf-geval’ opraapt en in de prullenbak deponeert, deze daad vastlegt op de gevoelige plaat, en het bewijs vervolgens op de sociale media deelt. De initiatiefnemers van deze ludieke hashtag willen mensen stimuleren om elke dag een stuk zwerfafval op te ruimen.

Grootse milieuvraagstukken komen dagelijks via diverse bronnen ons huis binnen en wekken onze interesse. We kunnen deze niet ongezien weer via de achterdeur laten vertrekken; daarvoor houden we teveel van onze kinderen, van onze mooie stad, van de prachtige Drentse natuur, van ons mooie Nederland en we willen dat ook de rest van de wereld zo is, blijft, wordt. Maar zou het niet fijn om je er wel voor af te kunnen sluiten? Er geen weet van te hebben, geen last te hebben van een tikkeltje schuldgevoel en gevoel van irritatie jegens het hufterige gedrag van medeburgers als er bijvoorbeeld weer een afvaldumping is geweest?

Terug naar de zwerfie: 30 dagen lang, elke dag een foto maken (van het oprapen) van zwerfafval. Doe je een bepaalde gedraging meerdere keren achter elkaar, dan wordt het automatisme en hoeft je er niet meer bij na te denken. Aangemoedigd door het enthousiasme van onze dochters gingen we er vol in. Één zwerfie per dag is voor mietjes, dus al gauw werd onze grijze bak aangevuld met serieuze hoeveelheden vuil van die andere medeburger.

DIT-energie 100-100-100 Cindy de Jonge ecologisch hovenier Twitter

2016

Gemeente Assen, 100-100-100: 100 gezinnen, 100 dagen, 100 % restafval-vrij. Afval scheiden zit redelijk ingeburgerd in ons gezin, maar het kan en moet veel beter. We verzamelen geen afval meer, maar grondstoffen. Waar zitten dan de kansen – iets vaker doen zodat het automatisme wordt – en waar de valkuilen? En die valkuilen, kunnen wij daar als consument wat mee, of zitten wij ook vast in de greep van de producenten van het verpakkingsmateriaal? Wederom zijn het onze kinderen die vol enthousiasme aangeven graag mee te willen doen.

Valkuil 1 wordt onmiddellijk getackeld, de prullenbak gaat uit huis. Het gemak van even snel je troep in de bak is veranderd in de noodzaak een paar meter verder te lopen terwijl je even nadenkt over hetgeen je in je hand hebt en in welke container het thuishoort. Op het aanrecht blijft alleen een emmertje staan waarin we het toekomstige goud voor de tuin opvangen. Dat afval mag blijven en gaat de compostbak in.

Kijkend naar buiten houden we die ene dame in de gaten. Die ene, die ook zwerfies raapt en er dan wel geen foto van maakt, maar ze wel deponeert in de eerste de beste container die ze op de dichtstbijzijnde oprit ziet staan. We kruisen onze vingers… gelukkig, ze loopt ons huis voorbij. Voor de komende 100 dagen even geen extra afval in de container van huize de Jonge.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

cindy de jonge

Cindy de Jonge