Gezonde inspanning voor duurzame winst


"We leven niet in een tijdperk van veranderingen, maar in een verandering van een tijdperk". Deze uitspraak van prof. Jan Rotmans heb ik eens goed op me in laten werken. Hij doelt op de vele crises die er momenteel zijn. Die laten zien dat de huidige modellen ‘niet meer werken’ in ons streven naar geluk en welzijn.

Wat is er nu echt nodig om de mega-transities op cultureel, sociaal, financieel, gezondheid en ecologisch vlak te maken? Daarvoor is wat mij betreft een omslag in denken en doen nodig. Niet een beetje meer of minder van hetzelfde, maar dingen juist compleet anders benaderen. Daarbij is het keiharde noodzaak om problemen te verbinden en van daaruit oplossingen te bedenken. Met het initiatief Healthcoin is dat een streven. Ik vind het zeer interessant om de verslechterde bereikbaarheid van een stad; het noodlijdende winkelcentrum; en de oplopende gezondheidskosten van bewoners of werknemers in diezelfde stad aan elkaar te verbinden.

Een gezonde digitale munt

"In Assen is onlangs een pilot gestart waarbij de Healthcoin wordt ingezet om het nemen van de fiets te belonen."

Eind 2014 bedacht ik met mijn collega’s de Healthcoin: een concept waarbij de inspanning van een individu om gezond te gaan leven direct geld oplevert. De werkgever beloont werknemers die te voet of per fiets naar het werk gaan, hij krijgt hiervoor digitale munten. De werknemers ontvangen deze ‘gezonde munten’ via een app en kunnen vervolgens betalen met hun verdiende Healthcoins voor gezonde diensten of producten bij aangesloten partners en webshops. In Assen is onlangs een pilot gestart waarbij de Healthcoin wordt ingezet om het nemen van de fiets te belonen. De stad wordt zo beter bereikbaar en heeft minder uitlaatgassen in de lucht en in het winkelcentrum geeft de werknemer zijn ‘gezonde munt’ uit. Gezonde winst voor iedereen dus.

Sparen en uitgeven

De Healthcoin kan op meerdere plekken worden uitgegeven. De gekozen producten moeten echter wel iets met gezondheid of duurzaamheid te maken hebben. Denk hierbij aan biologische groenten of een bezoekje aan de pluktuin in de natuur. Drenthe is fietsprovincie nummer één, er zijn dus legio kansen om de Healthcoin al fietsend bij elkaar te sparen.

Samen de energietransitie vormgeven

De Healthcoin is inmiddels in een tiental organisaties en in Amsterdam en Assen in gebruik. Er zijn daarnaast veel projecten in voorbereiding. Samen kunnen we de energietransitie vormgeven als we buiten de kaders denken en nieuwe combinaties maken.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Assen

DiT is

mikevanholsteijn

Mike van Holsteijn