En de grootste energieslurper is….


De eerste ronde van de energiestekkeractie ‘Zoek de energieslurper’ bij de provincie Drenthe is afgerond. Zeventig medewerkers, verdeeld over tien teams, zijn in huis op zoek gegaan naar de apparaten die het meeste energie verbruiken. Door gebruik te maken van energiestekkers, hebben ze het verbruik gemeten en bijgehouden. Op die manier zagen teamgenoten elkaars verbruik, en konden alle resultaten met elkaar vergeleken worden. Razende DIT-reporter Roel was aanwezig bij de slotdag op 12 mei en bespreekt de belangrijkste uitkomsten van het onderzoek.

Carina Wiekens van de Hanzehogeschool in Groningen heeft alle resultaten met elkaar vergeleken en conclusies getrokken. Wat blijkt: de gemiddelde wasmachine in Nederland verbruikt voor 32 euro aan stroom per jaar, maar de gemiddelde wasmachine van de provincie Drenthe gebruikt voor 48 euro aan stroom. Aanzienlijk meer dus. De grootste energieslurper onder de wasmachines van de deelnemers verbruikt zelfs maar liefst 123 euro per jaar!

Maar dan?

"Het aanschaffen van een nieuwe wasmachine is een flinke investering"

Is het beter om een nieuwe wasmachine aan te schaffen? Volgens Carina kiezen de meeste mensen er toch voor om hun oude wasmachine te houden, zelfs als hij 123 euro per jaar kost. Dat kan uitgelegd worden met een simpel rekensommetje. Het aanschaffen van een nieuwe wasmachine is een flinke investering en het kan jaren duren voordat het aankoopbedrag is terugverdiend. In het geval van de wasmachine die 123 euro per jaar kost, kan dit wel zes jaar duren. Dan is het ook nog maar de vraag hoe lang die nieuwe wasmachine meegaat.

Wat zijn de grote energieslurpers binnen een huishouden?

Vaak verwacht men dat de wasmachine en wasdroger hoog in het rijtje staan, maar die zijn pas terug te vinden op plaats zeven en acht. Het blijkt dat in een gemiddeld huishouden, de combinatie van koel- en vrieskast de meeste stroom verbruikt. Deze verbruiken samen gemiddeld 140 euro per jaar. Bij sommige medewerkers van de provincie lopen de kosten echter iets hoger op. Bij twee deelnemers is het zelfs zo dat alleen de vriezer al meer dan 140 euro per jaar kost.

Het verschil tussen grote en kleine vriezers is overigens wel aanwezig, maar niet aanzienlijk. een kleine vriezer verbruikt, als je het nieuw koopt, ongeveer voor 30 euro aan stroom per jaar, en een grote vrieskist 45 euro. Wat wel opvalt is dat de vriezer sneller vervangen wordt. Dat heeft ook hier te maken met de kosten; een vriezer is een stuk goedkoper dan een wasmachine. Hierdoor is een vriezer vaak al na twee of drie jaar terug verdiend.

Sluipverbruikers

Waar het makkelijkst energie op bespaard kan worden in huis, is het sluipverbruik. Veel apparaten verbruiken nog een hoop stroom, zelfs als ze niet gebruikt worden. Een gemiddeld huishouden is per jaar meer dan 100 euro kwijt aan apparaten die uit staan. Groot sluipverbruikers zijn de TV- en audio-installaties; die kosten samen bijna 40 euro per jaar aan sluipverbruik. Oplossing? Makkelijker dan je denkt!  Je kan eenvoudigweg de stekker uit het stopcontact trekken, of een stekkerdoos met schakelaar gebruiken.

Opmerkelijke resultaten

Naast de standaardapparaten, hadden een aantal medewerkers van de provincie extra energieslurpers in huis staan. Bijvoorbeeld een groot aquarium dat altijd 23 graden moet zijn. Dit kost de eigenaar meer dan 100 euro per jaar aan energieverbruik, en dan is het vervangen van het water nog niet eens meegenomen. Een andere deelnemer mat het verschil tussen zijn vriezer met en zonder ijs. Met ijs verbruikt het apparaat voor 31 euro aan stroom per jaar, maar nadat het ijsvrij was gemaakt, stond de verbruikteller op 23 euro per jaar. Maar de allergrootste energieslurper bij de provincie Drenthe, is de water- en zuurstofpomp van een vijver. Die kost de eigenaar ruim 200 euro per jaar.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

Roelg

Roel Gigengack