Investeren is besparen


Dat de veeteelt een grote bijdrage levert aan de totale CO2-uitstoot is al een tijd bekend. De cijfers van de Voedsel- en landbouworganisatie van de Verenigde Naties liegen er niet om, 14,5% van de totale wereldwijde CO2-uitstoot is afkomstig uit de veeteelt. Melkveebedrijf Weitkamp uit Noord-Sleen besloot deze uitstoot te verminderen en te investeren in uitstoot besparende technologieën.

Melkveebedrijf Weitkamp heeft de CO2-uitstoot op jaarbasis met drieëndertigduizend kilogram verminderd. Dit hebben zij gedaan door te investeren in verschillende soorten apparatuur. Mede door deze investeringen kwamen zij in aanmerking voor de Drentse Green Deal.

De Drentse ‘Green Deal’

Gerard Weitkamp is behoorlijk nuchter over de ‘Green Deal’. “Ik moet die voordelen eerst maar eens zien en dan geloven”. De Drentse Green Deal is een zakelijke overeenkomst die de provincie afsluit met partijen die een belangrijke bijdrage leveren aan de provinciale energiedoelstellingen. Men krijgt bij het afsluiten van deze deal advies op maat, en kan een groep bijwonen die met elkaar kennis deelt over energiebesparende maatregelen.

Kan het uit?

"Naar schatting bespaart Gerard op jaarbasis 70% aan gas en 41% aan elektriciteit."

Gerard heeft ongeveer twee jaar geleden besloten te investeren in een frequentieregelaar en een voorkoeler. Afgelopen voorjaar is er nog de ECO200 bijgekomen, die gebruikt de verloren warmte van het glycol-water in de voorkoeler voor de vloerverwarming en de kachel in hun eigen boerderij. Een van de voornaamste redenen om te investeren in de frequentieregelaar is voor Weitkamp de energiebesparing op de lange termijn. “Normaal gesproken draait de vacuümpomp die meehelpt met het melken van de koeien, altijd op volle capaciteit. Een frequentieregelaar zorgt ervoor dat de vacuümpomp draait op de capaciteit die nodig is, dit scheelt enorm veel stroom.”

Naar schatting bespaart Gerard op jaarbasis 70% aan gas en 41% aan elektriciteit. Wanneer men kijkt naar de CO2-uitstoot, komt dit neer op een verminderde CO2-uitstoot van drieëndertigduizend kilogram per jaar. “Je moet elke investering afwegen en je afvragen of het uit kan. Bij ons kon het uit”.

Als er één schaap over de dam is...

Een grote besparing op energie én minder CO2-uitstoot, je zou zeggen dat iedere boer deze energiebesparende maatregelen door wil voeren. Helaas is dat nog niet het geval. Volgens Gerard is er een reden waarom de massa deze energiebesparende investeringen niet oppakt. “Ik kreeg eerder drieëndertig cent voor mijn melk, de melkprijs is door de afschaffing van het melkquotum gedaald naar twintig cent per liter, hierdoor loop ik op jaarbasis een groot deel van mijn omzet mis”.

Het recent doorgevoerde fosfaatquotum zorgt ervoor dat boeren die te veel fosfaat uitstoten, koeien moeten afstaan. Dit zou in de toekomst kunnen zorgen voor nog meer onzekerheid: minder koeien staat namelijk voor minder melk en dus voor minder omzet. Ook duurt het volgens Weitkamp allemaal te lang. “Op zich kan ik de investeringen wel aanraden, maar op dit moment is het economisch slechter dan voorheen en duurt het regelen van alle subsidies gewoon te lang”.

Gerard is wel positief over de toekomst en hoopt dat meer mensen hun voorbeeld zullen volgen. “Er zullen vanzelf weer andere tijden komen en dan zal er vast meer geïnvesteerd worden.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Coevorden

DiT is

gerritweitkamp

Gerard Weitkamp