Kleine ingrepen leveren direct rendement


Ondanks alle afspraken over besparen werd er in 2015 meer energie verbruikt dan in 2014. De groei was 59 PJ. Is dat veel? Ter vergelijking: de productie van alle windmolens Nederland was minder dan 25 PJ. Het energiebeleid lijkt op dweilen met de kraan open.

Er was ook goed nieuws, de productie van duurzame energie groeide met bijna 7,5% procent. De energie geproduceerd door windmolens nam met 19% toe en de productie door de zonnepanelen groeide zelfs 42%!

Besparen zou het grote thema moeten worden

Wat kunnen we zelf doen?  Als je wilt besparen zou je je moeten richten op de grote verbruikers in je huis of bedrijf. Bedenk dat in het gemiddelde huishouden ongeveer 75% van het energieverbruik in het gas zit. En van deze 75% is weer 75% bestemd voor de verwarming, de rest is voor warm kraanwater en koken. De meeste aandacht moet dus uitgaan naar besparen op de verwarming.

"De typisch Nederlandse woning met bakstenen muren, veel glas en een houten dak is een energievreter"

De typisch Nederlandse woning met bakstenen muren, veel glas en een houten dak is een energievreter.  Vroeger stond de kachel midden in de kamer, maar de radiatoren van de centrale verwarming plaatsen we het liefst onder het raam tegen de koude buitenmuur. Om de kamer warm te krijgen moeten de radiatoren goed heet gestookt worden. Maar de combinatie van een hete radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur met een groot doorzon raam is energetisch rampzalig. Vaak staat er dan ook nog een oude verwarmingsketel, in dat soort huizen loopt het gasverbruik makkelijk naar de 4000 m3. Omdat de gasprijs weer wat stijgt en de energiebelasting op gas fors omhoog ging, lopen de kosten hoog op. Inmiddels zitten we op bijna 70 cent per m3. Zo’n lek huis is dan €2800 kwijt alleen al aan gas.

Overheid, niks doen is geen optie

Kleine ingrepen die een paar tientjes kosten, leveren direct rendement op: de radiator wat verder van de muur plaatsen; folie tegen de achterkant van de radiator; het stukje buitenmuur isoleren; ’s avonds het gordijn dicht (wel uitkijken dat het gordijn niet over de radiator hangt!); voor elk gezinslid goede pantoffels.

Maar als we de nieuwe afspraken over het klimaatbeleid echt serieus nemen, dan redden we niet met radiatorfolie, de gordijnen dicht en pantoffels. Dan zal de overheid vooral kijken naar de 60% van onze woningen die nog een energie label C of hoger hebben. Komen er boetes voor te hoog gebruik? Of extra  subsidie om de renovatie te bespoedigen? We zullen het zien, niks doen is geen optie.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant