De oplossing voor de wens van energieneutraal wonen


Smelt Architecten is een architectenbureau dat door opvolging meer dan honderd jaar een grote bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling in deze regio. Vanuit Meppel hebben wij veel gebouwen laten maken waarvan sommige nu rijksmonument zijn. Inmiddels staat ons kantoor in een karakteristiek pand bij de kruising in Vledder en houden wij ons hoofdzakelijk bezig met nieuwbouw en verbouw tot energieneutrale woningen.

Onze rol als architect

Iedereen wou vroeger wel eens architect worden. Echter doen wij veel meer dan mooie huizen tekenen alleen. Als architect dienen wij u om uw wensen werkelijkheid te maken in de breedste zin van het woord. Wij proberen uw wensen in een degelijk en kloppend ontwerp te vertalen dat past binnen het budget. Ook ontzorgen wij met de vergunning aanvragen en de bouwbegeleiding. Door de kennis en kunde die wij als architect hebben voorkomen wij veel problemen en lossen die overblijven voor u op. Wij werken hoofdzakelijk in deze regio en met partners die hier vandaan komen, zo houden wij de lijntjes kort en vertrouwd. Tevens zijn wij een BNA erkend bureau. Hiermee onderscheiden wij ons als verantwoordelijke, integere en professionele beroepsbeoefenaren.

Energieneutraal of energiezuinige woning

"Het probleem waar wij tegenaan liepen is dat dit niet een echt antwoord geeft op de vraag naar energieneutraal wonen."

Samen met lokale partners hebben wij een oplossing gevonden voor de wens van energieneutraal wonen. Er is namelijk een steeds groeiende vraag in de regio naar besparing op de energielasten. Ook hoor je vaker het begrip 'nul-op-de-meter' woning en een Passiefhuis. Het probleem waar wij tegenaan liepen is dat dit niet een echt antwoord geeft op de vraag naar energieneutraal wonen. Waarom? Een korte uitleg. Het principe wat vaak met 'nul-op-de-meter' wordt bedoeld, is dat het in principe een gewone woning is die voldoet aan de minimum eisen van de huidige bouwregelgeving. Door een dak vol zonnepanelen, een warmtebron of andere apparatuur wordt de energie voor het verwarmen en koelen van de woning gecompenseerd. Hierbij wordt de energie voor de verlichting, tv en andere apparatuur niet mee gerekend.

Dat vinden wij niet effectief. Zou het beter zijn om een woning te bouwen met een veel hoger rendement? Dan komt het Passiefhuis de hoek omkijken. In dit Duits concept wordt de energievraag voor het verwarmen en koelen zo veel mogelijk gereduceerd. Het nadeel van deze methode is dat de dikke wanden het erg beperkend is voor grote raamopeningen en een passende huisindeling.

IBEX

In samenwerking met de TU Eindhoven en het Windesheim college in Zwolle hebben wij een bouwmethode ontwikkeld die wel energieneutraal is en de vrijheid heeft dat het zal aansluiten bij al uw woonwensen. Een combinatie van extreem goed geïsoleerde wanden die een kleine fractie dikker zijn dan gebruikelijke buitenwanden. Met een slimme toch simpele verwarmings- en koelingsinstallatie wordt het binnenklimaat gezond en op een constante temperatuur gehouden. De energie dat hierbij nodig is wordt door enkele zonnepanelen opgewerkt. De andere zonnepanelen zullen meer energie opwekken dan dat u verbruikt met verlichting, koken en de ander huishoudelijk apparatuur. Uw dak zal niet vol zonnepanelen liggen. Ook is een gasaansluiting niet noodzakelijk en is het aardbevingsveilig.

Als u de bouwkosten vergelijkt met een reguliere nieuwbouwwoning, dan is een energieneutrale woning 9% duurder. Dat verdient u dus snel terug, ook met een toegankelijkere hypotheekregeling voor energieneutrale woningen. Ook kunnen wij diverse subsidies voor u regelen en zijn wij een pilot project voor de energieprestatie garantie van BouwGarant.

Toekomst ambities

De eerste woningen met het energieneutrale concept zijn nu opgeleverd. Een makelaar heeft nu drie nog te bouwen woningen in De Blesse in de verkoop. Wij houden met ons team dit goed in de gaten hoe het in de praktijk werkt. De resultaten zijn erg positief. Tevens durft de lokale aannemer onderhoudsvrije garantie af te geven en een schilder voor de eerste 10 jaar. Nu het zich in de praktijk heeft bewezen willen wij met deze kennis en kunde Drenthe verder verduurzamen. Naast nieuwbouw zien wij veel potentie in de huidige sociale huurwoningvoorraad, maar ook al die huizen die momenteel onverkoopbaar blijken te zijn op Funda.

Meer weten? Neem dan gerust  contact op met Gerard Smelt of ga langs in Vledder!


Locatie

Westerveld

DiT is

gerard_smelt

Gerard Smelt

Smelt Architecten