Pannenkoekenschip Assen: op koers naar energieneutraal


In Assen vind je het duurzaamste en meest indrukwekkende pannenkoekenrestaurant van Nederland: een graanschip uit 1906 midden in de stad. Ze serveren er biologische pannenkoeken en het traditionele schip is omgebouwd tot een duurzaam restaurant. Jan Boer, eigenaar van het schip: “Ik ben van mening dat we iets moeten achterlaten voor onze (klein)kinderen, dus dat we zuinig met de wereld en de fossiele brandstoffen moeten omgaan.” De redactie sprak met Jan Boer over zijn duurzame visie en bijzondere restaurant.

Jan Boer: de man aan het roer

Een hartelijk welkom van Jan Boer als ik aankom op Pannenkoekenschip Assen. Er wordt mij een huisgemaakte soep aangeboden, want bij het Pannenkoekenschip staat er meer op het menu dan alleen pannenkoeken.
Jan woont als 35 jaar in Assen en heeft in zijn leven al heel wat horecabedrijven tot een succes gebracht. Tien jaar geleden is hij op het idee gekomen om het Pannenkoekenschip op te zetten. “Toentertijd ontstond het idee bij de gemeente Assen om het kanaal de Vaart open te breken tot in het centrum. Een dag later zat ik bij de wethouder, want zo’n traditioneel schip als deze past heel goed in het karakteristieke gedeelte van Assen.” Toch wilde Jan het anders aanpakken, anders dan alle andere pannenkoekenboten in Nederland. Bovendien is het restaurant van Jan geen boot, maar een prachtig schip. Hij heeft er een eigentijds restaurant van gemaakt.

“Het liefst ben ik helemaal energieneutraal met zonnepanelen op het dak en windmolens in de masten, maar voor zover ik begrijp is dit niet toegestaan door de welstandscommissie in verband met het karakter van het schip.”

Het schip: oud van buiten nieuw van binnen

Het schip stamt uit 1906 en is om er een restaurant van te maken van onder tot boven gestript. Met twaalf man is een jaar lang, op een werf in Friesland, hard aan het schip gewerkt om uiteindelijk in goede staat terug te keren. De duurzame visie van Jan is bij het opknappen meegenomen. Zo heeft het schip een bamboe vloer, ledverlichting (zowel binnen als buiten) en de boot wordt verwarmd door een waterpomp die water uit de Vaart oppompt. In de zomer dient hij als airco en wordt er koude lucht door het schip geblazen. “Het liefst ben ik helemaal energieneutraal met zonnepanelen op het dak en windmolens in de masten, maar voor zover ik begrijp is dit niet toegestaan door de welstandscommissie in verband met het karakter van het schip.” vertelt Jan.

Duurzaam eten en ondernemen

“De meeste pannenkoekenrestaurants gebruiken ‘gewoon’ meel, maar ook dat wil ik niet. Voor het pannenkoekenmeel ben ik vier jaar geleden naar Koopmans Meel in Leeuwarden gestapt. Samen hebben we een meel samengesteld van haver, gerst, spelt en boekweit. Dat zijn oergranen die veel vezels bevatten en goed zijn voor de gezondheid. Daarnaast hebben we biologisch brood van de plaatselijke bakker met dezelfde ingrediënten, en halen we zo veel mogelijk producten hier uit de buurt.” Ook werkt Jan veel samen met het Drents Museum en hebben ze speciaal voor de tentoonstelling Maya’s - Heersers van het Regenwoud een zogenaamde Maya-pannenkoek bedacht. Nog een bijkomend voordeel van een museumbezoek: iedere bezoeker krijgt van Jan een gratis bakje koffie. In samenwerking met het theater en de bioscoop heeft hij ook aparte menu-arrangementen samengesteld.

“Je bent niet alleen op de wereld om geld te verdienen, maar ook om kennis door te geven,” is het motto van Jan. Daarom wil hij met zijn onderneming ook graag een maatschappelijke bijdrage doen en neemt hij mensen in dienst die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt, zodat zij het vak kunnen leren. Zij krijgen bij het Pannenkoekenschip een opleiding. Ook is het schip ingesteld op minder valide gasten. Er is een gehandicaptentoilet, er zijn extra brede deuren en zelfs een traplift.

De toekomst ziet Jan Boer duurzaam tegemoet. Met nog een paar aanpassingen wil hij het liefst over een paar jaar energieneutraal zijn.


Locatie

Assen

DiT is

Janboer

Jan Boer

Eigenaar Pannenkoekenschip Assen