Het recyclen van daken: een duurzame keuze


Wat doe je met je oude dak als deze aan vervanging toe is? De meeste mensen ‘gooien’ het weg. Zonde, vindt Martin Smit van Roof2Roof. “Wat maar weinig mensen weten is dat je een bitumen dak goed kan hergebruiken en dat dit zelfs op de lange termijn een zeer duurzame keuze is.” Hij vertelt ons over het hoogwaardig recyclen van bitumen daken tot grondstoffen voor nieuwe duurzame producten.

Martin houdt zich sinds 2006 bezig met het in de praktijk brengen van de ‘Cradle-to-Cradle’ principes. Dit betekent dat bepaalde grondstoffen en materialen oneindig kunnen worden hergebruikt zonder dat ze aan kwaliteit verliezen. Volgens Martin is dit dé manier om te ondernemen anno 2016. Martin: “In 2011 nam ik het initiatief tot een Cradle-to-Cradle geïnspireerd ketenproject waarin we probeerden de kringloop van bitumineuze dakbedekking volledig te sluiten. Het project Roof2Roof werd een succes en een voorbeeld voor de circulaire economie.” In 2014 heeft Martin het concept samen met compagnon Gerben Bijker doorontwikkeld tot een professioneel bedrijf met het kantoor in Borger en een recyclecentre in Almere. Momenteel zijn er landelijk meer dan honderd Roof2Roof-specialisten (dakbedekkings- en sloopbedrijven) aangesloten bij het bedrijf. Op z’n zachtst gezegd een succes!

De werkwijze

Roof2Roof werkt alleen met teervrije bitumen daken. Voor recycling moet het oude dak schoon en makkelijk te verwijderen zijn. Martin: “Onze aanpak kenmerkt zich door het vooraf inspecteren van het dak en het beoordelen van het materiaal. We sturen hiervoor kosteloos een specialist langs die beoordeelt of het dak bruikbaar is voor ons. Als het bitumen dak aan onze kwaliteitseisen voldoet, nemen wij het materiaal in tegen de helft van het reguliere afvaltarief. Het schoon en gescheiden dakmateriaal gaat naar ons recyclecentrum, hier wordt alles opgeslagen en verwerkt tot grondstoffen voor de productie van nieuwe dakrollen en in de toekomst ook asfalt.”

Beter asfalt

"Door het regionaal sluiten van materiaalkringlopen wordt bespaard op fossiele grondstoffen, energie en CO2-uitstoot"

Het komende jaar wil Martin Roof2Road lanceren, waarbij van de dakbedekking grondstoffen worden gemaakt voor nieuwe milieuvriendelijke asfaltwegen. Het mooie is dat de eigenschappen van asfalt verbetert door de toepassing van het hoogwaardige dakbitumen in plaats van de standaard wegenbouwbitumen. Dit resulteert in betere asfaltwegen met een hogere stabiliteit en flexibiliteit, wat resulteert in minder spoorvorming, vorstschade en scheurvorming.

Door het regionaal sluiten van materiaalkringlopen wordt bespaard op fossiele grondstoffen, energie en CO2-uitstoot. Martin: “We besparen per 1.000 m2 dakoppervlakte ongeveer 4.300 kg CO2 en 5.250 kg grondstoffen.” Volgens Martin een zeer winstgevend proces, zowel financieel als voor het milieu.

Duurzame innovatie

Naast Roof2Roof houdt Martin zich al lange tijd bezig met duurzaam ondernemen. Duurzame innovatie zoals hij het liever noemt, is volgens hem de toekomst. “Je moet af van ‘minder slecht’ want minder slecht is nog steeds slecht. Minder slecht is niet goed genoeg.” Volgens Martin moet je zoeken naar oplossingen die in de basis “goed” zijn. Dit betekent soms ‘out of the box’ denken en je processen en producten herontwerpen. Duurzame innovatie loont, dat bewijst Roof2Roof.

Kijk voor meer informatie op www.roof2roof.nl.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Borger-Odoorn

DiT is

martin_smit_pf

Martin Smit