Rekenen met energie: “De eerste stapjes leiden nu al tot veel onrust”


In het nieuwe rapport Transitie naar Duurzaam wordt de visie van de regering op ons energiesysteem van de toekomst uitgewerkt. Veel deskundigen zijn teleurgesteld, de noodzakelijke transitie zou wat hun betreft wel wat daadkrachtiger aangepakt mogen worden. Toch geeft deze voorzichtige schets van de regering een goed beeld van de ingrijpende veranderingen die ons land moet ondergaan. De eerste stapjes op de weg naar de toekomst leiden nu al tot veel onrust, kan je na gaan wat het vervolg zal zijn.

Om een idee te krijgen: alle windmolens in Nederland bij elkaar produceren nu ongeveer 1,5% van ons energieverbruik. Om naar 50% duurzaam of meer te komen moet er dus nog wel iets gebeuren. Er moeten nog veel meer windmolens op land en zee bijkomen, we moeten veel meer zonnepanelen plaatsen en we moeten veel meer doen aan energiebesparing. Groei van bijvoorbeeld vuilverbranding zit er niet in, nu al moeten we afval importeren om de ovens aan de praat te houden.

Ons landschap en onze woonomgeving zullen er anders uit gaan zien, want vrijwel alle duurzame energiesystemen vragen veel ruimte. Bedrijven die zich niet kunnen aanpassen aan de veranderingen zullen moeten verdwijnen, zegt de minister.

Stel dat alle stroom in Nederland duurzaam wordt opgewekt en dat daar per kWh 5 cent subsidie voor nodig is, bovenop de gewone marktprijs van 3,5 cent. We gebruiken nu ongeveer 120 miljard kWh per jaar, dat kost dus 6 miljard euro extra. Als de huishoudens de helft betalen en de bedrijven de andere helft, kost dat per huishouden ruim 400 euro per jaar. Zijn we er dan? Nee, want ons stroomgebruik is circa 20% van het nationale energiegebruik, de rest is gas en autobrandstof en dat moet ook nog verduurzaamd worden.

Tot nu toe worden de kosten van de energietransitie grotendeels betaald door de energiegebruiker; de toeslag op de energierekening is nu nog klein, maar die zal groeien. Zorg dus dat je gebruik laag is, voordat de kosten echt oplopen.

*Lees hier het nieuwe rapport Transitie naar Duurzaam.

Rekenwonder en energieconsultant Frans Debets geeft in zijn maandelijkse column ‘Rekenen met energie’, handige tips hoe je eenvoudig energie bespaart. Debets’ credo: “de goede zaak wordt niet gediend als men wel ambities heeft maar geen kennis. Lees hier zijn eerdere columns.


Auteur

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant