RKT Solar Solution: eerste autonome laadpaal op zonne-energie


Gebruikers van E-bikes of hybride auto’s kennen ongetwijfeld het probleem wel: je bent lekker onderweg, en opeens merk je dat de accu het niet lang meer gaat volhouden. Van de reguliere tankstations kan je verwachten dat er een in de nabijheid te vinden is, voor laadpunten voor elektrische voertuigen is dit nog niet het geval. RKT Solar Solution uit Assen trok onlangs landelijke aandacht met de eerste autonome laadpaal op zonne-energie. De redactie spreekt met eigenaar René Pluim over deze uitvinding.

RKT Solar Solution ontwerpt en plaatst oplaadpalen voor elektrische fietsen. Het unieke aan deze oplaadpalen is dat ze voorzien zijn van een accu en gevoed worden door zonne-energie. De palen zijn autonoom en hoeven dus niet meer worden aangesloten op het elektrische net. Het voordeel hiervan is dat er geen extra elektrakabels getrokken hoeven worden. Hierdoor kunnen de oplaadpalen overal geplaatst worden.

Volgens Pluim kan een laadpaal vooral een meerwaarde hebben op locaties waar geen stroomnetwerk beschikbaar is. Maar ook op bijvoorbeeld fietsevenementen, waar ongetwijfeld ook deelnemers zijn met elektrische fietsen, kunnen de laadpalen ingezet worden.

"De palen zijn autonoom en hoeven dus niet meer worden aangesloten op het elektrische net"

Een ander voordeel is dat wanneer er een stroomuitval plaatsvindt, de laadpalen elektriciteit blijven leveren. Pluim: “Natuurlijk zal er rekening gehouden moeten worden met dagen met minder daglicht, accucapaciteiten die minder worden en zonnepanelen die afnemen in vermogen. Maar dat is allemaal te berekenen en op te vangen”

De eerste laadpaal

Onlangs zijn de eerste laadpalen geïnstalleerd bij een regiokantoor van Enexis in Kolham. Het bedrijf wil hiermee tegemoet komen aan medewerkers met een elektrische fiets. De geplaatste laadpalen bestaan uit acht zonnepanelen en kunnen zes E-bikes tegelijk opladen. Nu hebben medewerkers de mogelijkheid om met een halfvolle accu van huis te vertrekken en na een werkdag met een opgeladen accu naar huis te fietsen.

Meer mogelijkheden

Naast het opladen van elektrische fietsen kunnen de laadpalen van RKT Solar Solution ook gebruikt worden om verlichting of camerabewaking in bijvoorbeeld fietsstallingen te voorzien van stroom. Dat Pluim goed bezig is met zijn idee wordt bevestigd door de toename van aanvragen bij RKT Solar Solution, maar ook door het feit dat Tesla en Solar City een samenwerking zijn aangegaan met een vergelijkbaar product. De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto’s heeft onlangs de ‘powerwall’ geïntroduceerd dat energie, afkomstig van zonnepanelen, opslaat en waarmee verschillende elektrische apparaten de hele dag van stroom voorzien kunnen worden.


Locatie

Assen

DiT is

renepluim

René Pluim