De tas met een hoge weggooidrempel


Per toeval liep Helga Nederhoed een aantal jaar geleden op de internationale PSI beurs in Düsseldorf tegen juten tassen aan. De interesse werd gewekt, en inmiddels verkoopt ze 22 verschillende modellen vanuit voorraad, alle met een duurzaam aspect. We belden Helga op om meer over haar bedrijf Green Earth Products te horen.

“Voor ik met Green Earth Products begon, werkte ik al in de promotionele producten branche waar een heleboel producten in omgaan die niet duurzaam zijn. Dat wilde ik anders doen, met mijn eigen bedrijf wil ik functionele en duurzame producten verkopen.”

Tijdens een beursbezoek in 2009 zag Helga een stand met juten tassen. Ze liep naar binnen en voor ze het wist stond ze nog datzelfde jaar op een nationale beurs met haar eigen tassen van het merk EcoJute. “Er was zo veel belangstelling voor ons product dat we die dag met hele grote aanvragen weer naar huis gingen. Dat was voor mij het moment om te beslissen verder te gaan,” aldus Helga.

Goed zichtbaar

Jute is een plant uit de Corchurus familie. De vezels uit de stengels worden eerst geweekt en dan tot lange stevige draden gesponnen. Daarna wordt het geweven tot de stof zoals wij die kennen. “De discussie rondom plastic tassen is natuurlijk een hot item, daar zijn we blij mee. Tassen van jute gaan lang mee en hebben – zeker in tegenstelling tot plastic – een lage CO2-voetafdruk.” Dat is niet het enige voordeel dat Helga noemt: “Een jute tas is heel sterk en kan je zo vaak als je wilt gebruiken. Daarnaast gooi je een jute tas niet zomaar weg, de weggooidrempel is heel hoog. Voor de bedrijven waaraan wij de tassen verkopen, is het een mooi visitekaartje dat hun logo steeds weer in het dagelijkse leven op een positieve manier wordt uitgedragen.” De juten tassen worden in India gemaakt onder internationaal erkende normen. “Het SA 8000 certificaat sluit uit dat er sprake is van kinderarbeid.”

Naast de tassen verkoopt Green Earth Products ook Waka Waka producten. “Een duurzaam en maatschappelijk betrokken product! Het is een led solarlamp – op te laden in de zon – met een oplader voor onder andere een mobiele telefoon. Het mooie van dit product is dat wanneer je er één koopt, er ook één wordt gedoneerd aan mensen in de derde wereld of in rampgebieden, onder het motto “Share the Sun”.

De Circulaire Strandtas

Ook op het gebied van milieu draagt Helga haar steentje bij. Voor een project van Grondstofjutters ontwikkelde ze een tas waarin afval kan worden verzameld in te worden hergebruikt. Helga: De juten tas haal je op bij een strandtent, vul je tijdens je strandwandeling met het afval dat je tegenkomt en lever je – in ruil voor een kopje thee, koffie of soep – gevuld weer in." Studenten van de Universiteit van Amsterdam halen de bruikbare materialen eruit en maken er een nieuw product van. Het afval is dus de grondstof voor nieuwe producten.

Dit project was aanleiding voor Helga om mee te doen met Duurzame Dates Drenthe: “De Drentse natuurgebieden lenen zich perfect voor zo’n project: geef de mensen die gaan wandelen of fietsen een leuke tas mee met een leuk ontwerp erop, beloon mensen voor het inzamelen van afval, en de Drentse natuurgebieden worden een stuk schoner!”

Fotocredit banner: Istock


DiT is

profiel_helga_nederhoed

Helga Nederhoed