Het Trojaanse paard


100 Assenaren gaan in 100 dagen tijd op weg naar een leven 100% restafvalvrij. Cindy de Jonge, ecologisch hovenier en meewerkend voorman van een gezin van vier, gaat de uitdaging aan. Iedere twee weken deelt zij met ons de tussenstand.

Restafval:

Landelijk gemiddelde = 9 kg per week
Gemiddelde voor Assen = 8.9 kg per week
Gemiddelde Familie de Jonge = 1.6 kg per week

Vanaf 2 mei wordt de grijze, restafval container nog maar om de 4 weken geleegd. De oranje plastic container krijgt een naam- en inhoud verandering; het heet nu PMD – wat staat voor plastic, metalen verpakkingen en drinkkartons – en mag elke 14 dagen langs de weg worden gezet.

Ik proef her en der al wat weerstand. Nu roept bijna elke verandering van nature weerstand op, dus dit zal geen uitzondering zijn. "Om de 4 weken die bak restafval, hij zit nu al vol", "Al die kilo’s om te verslepen, en dan die stank…" Eigenlijk zou iedereen aan 100-100-100 mee moeten doen. Een soort verplichte maatschappelijke stage.

Ontstaan die kilo’s afval dan ineens in je huis? Is er een soort natuurlijke bron waaruit het omhoog vloeit? Het is een weekopdracht geweest, 'Waar in jouw huis ontstaat het meeste afval?' We hebben geen luierdragende kinderen meer en de maandelijkse vrouwelijke ongemakken zijn (nog) niet aan de orde, dus is bij ons de keuken the place to be. Huishoudelijke producten en etenswaren – soms zeer logisch, maar ook al te vaak nutteloos – veelvuldig verpakt in diverse omhulsels. Verreweg het meeste afval ontstaat hier.

"Als ‘grondstof’ scoort afval uit de keuken een 10 met een griffel."

Maar hebben we het hier over ‘afval’? Als grondstof scoort afval uit de keuken een 10 met een griffel. Op kleine uitzonderingen na, kan alles in de groene of de nieuwe PMD container. En deze wordt eens per 14 dagen geleegd. Al die kilo’s afval ontstaan niet zomaar.

Of we het nou bewust doen, of onbewust. We hebben het op enig moment zelf in huis gehaald. Die kilo’s afval… als een Trojaans Paard verstopt in boodschappentas, mand, krat of doos.

We hadden hier laatst ook zo’n gevalletje ongepland restafval. Bij deze biecht ik het op… hij is aan de wekelijkse weging ontsnapt. Onze jongste spruit, soms niet al te zuinig in het gebruik van wc-papier, zorgde per ongeluk voor een bruin-witte file in de rioolbuis. Dus uiteindelijk WC van de vloer en als een getrainde ontstopper, bewapend met wegwerphandschoenen en vuilniszak, de blokkade vakkundig opgeheven. Dringend advies van deze held: kom maar niet aan die ene dichtgeknoopte zak, hij ligt al in de grijze container.

Als er dan zoveel in die ene nieuwe PMD container mag, wat blijft er als restafval dan over? Naast, in ons geval het as uit de houtkachel, is vooral de volle stofzuigerzak dé kiloknaller van het restafval. Het leuke van het gemeentelijke 100-100-100 webplatform is onder andere het uitwisselen van tips. Hier deel ik er één. Een van de 100 deelnemers pluist de stofzuigerzak uit. Hier kan ik me nog wel in vinden, vooral in de tijd toen menig Lego en Playmobiel  stukje genadeloos werd opgezogen. Maar daar blijft het bij haar niet bij. Oké, we weten nu dat we het meeste afval zelf ons eigen huis mee innemen. Maar weet je hoeveel zand we van onder onze voeten mee naar binnen wandelen? Ik weet het niet. Zij wel. Ze zeeft de inhoud van haar stofzuigerzak. Zand kan terug naar buiten. En zo wordt die kiloknaller gewoon "een onsje meer". Als ik dat nou ook een keer ga doen, zullen we die licht riekende, stiekem niet meegewogen zak onderin de grijze container gewoon vergeten?


Locatie

Assen

DiT is

cindy de jonge

Cindy de Jonge