Waarom gedrag belangrijk is bij het besparen van energie


Een lagere energierekening: dat kan met zonnepanelen, extra isolatie, een zuinige verwarmingsinstallatie. Een keer installeren en je bent klaar. Helemaal waar. Waarom zou je dan op je gedrag letten als je energie wilt besparen? In dit artikel vind je dé redenen waarom het loont te letten op je gedrag. Denk je dat je alles al doet als het gaat om je ‘energiegedrag’? Aan het einde van dit artikel geven we je vijf verrassende bespaartips die voor velen nieuw zullen zijn.

Reden 1: Je huis verduurzamen kóst eerst geld, het juiste gedrag niet

Veel van de maatregelen die je kunt treffen om je huis te verduurzamen, kosten enkele duizenden euro’s. Dat is voor veel mensen best veel geld. Met een gemiddelde energierekening van 1.735 euro per jaar, duurt het even voordat je dat geld hebt terugverdiend. Door te letten op je ‘energiegedrag’ bespaar je gratis geld - het aanpassen van je gedrag kun je immers voor niks doen.

Reden 2: Duurzaam huis = minder kritisch verbruiken

Uit onderzoek blijkt dat mensen in een duurzaam huis luier worden ten aanzien van hun energieverbruik. Of zoals hoogleraar vastgoedeconomie Dirk Brounen het netjes formuleert: “Mensen die hun huis energiezuiniger maken, blijken minder kritisch te worden in hun energieverbruik. Willen we het energieverbruik verder laten dalen, dan zullen we ons ook moeten richten op gedrag.” Dit wordt ook wel het rebound-effect genoemd. Je zet de verwarming sneller iets hoger als je weet dat je huis goed geïsoleerd is: het zal minder kosten. Dat is juist, maar op deze manier behaal je niet het maximale bespaarpotentieel van de investering - en duurt het dus ook langer voor je de investering hebt terugverdiend.

Reden 3: Herhaald gedrag is ook makkelijk

"Energie besparen wordt makkelijk door van een handeling een gewoonte te maken."

Je tandenpoetsen, koken, de was doen, op een bepaalde tijd opstaan: allemaal voorbeelden van gewoontes die vrijwel iedereen gemakkelijk uitvoert. Dat komt omdat je het gewend bent en herhaaldelijk hebt uitgevoerd. Energie besparen wordt makkelijk door van een handeling een gewoonte te maken. Dat is in het begin misschien niet makkelijk: je moet jezelf steeds herinneren bijvoorbeeld het licht uit te zetten of de deur dicht te doen als je een kamer uitgaat. Doe je dit echter een aantal weken of maanden, dan zal je zien dat het steeds makkelijker gaat. Tot je handeling automatisch wordt en je er niet meer over na hoeft te denken: het is een gewoonte geworden.

Conclusie: op je gedrag letten als je energie wilt besparen is handig omdat het gratis is, na herhaling makkelijk én ervoor zorgt dat je investeringen in je huis sneller terugverdient.

Vijf verrassende bespaartips

De vraag is vervolgens: waar op te besparen? Op energiekliek.nl vind je meer dan 110 tips om op te besparen. Als lezer van deze blog voer je echter vermoedelijk de meest basale tips al uit. Daarom hier 5 bespaartips die minder bekend zijn:

1. Gebruik restwarmte volop. Restwarmte is de warmte die een apparaat nog afgeeft wanneer je de toevoer van warmte zelf al hebt uitgeschakeld. Zo kun je bijvoorbeeld de oven een aantal minuten minder lang aan laten staan. De warme lucht in de oven blijft ook als de oven uit staat nog zijn werk doen. En dat geldt ook voor bijvoorbeeld strijken of het koken van groenten en aardappelen of pasta (wel het deksel op de pan doen uiteraard).

2. Een andere verrassende warmtetip: doe grote klussen in huis in de winter. Omdat je tijdens het klussen of bijvoorbeeld een grote schoonmaak actief bent, kan de verwarming lager in tijden waarin je die het hoogst hebt staan. Zo kun je een aantal dagen stookkosten besparen.

3. Heb je een wekkerradio en smartphone? Dat is eigenlijk niet nodig. Omdat je wekkerradio 24 uur per dag aanstaat, verbruikt die heel wat energie. Als je ’s nachts toch je telefoon oplaadt, gebruik die dan ook als wekker en doe je wekkerradio weg.

4. Verminder de luchtweerstand bij het autorijden. Een grotere luchtweerstand betekent meer brandstofverbruik. Haal dus je dakkoffer of fietsenrek van de auto als je ze niet gebruikt; dat kan 10 tot 15% aan brandstof schelen. Het rijden met de ramen open kost ook wat meer brandstof.

5. Het klokje van je magnetron verbruikt vaak net zoveel of zelfs meer energie dan de verwarmingsfunctie van de magnetron. Zet het klokje daarom indien mogelijk uit.

Meer bespaartips? Kijk op www.energiekliek.nl

Fotocredit banner: Istock


DiT is

jochem_gietema

Jochem Gietema