WesterZwam: afval bestaat niet


Oesterzwammen kweken op koffiedik. Voor veel mensen is dit totaal nieuw, voor WesterZwam is dit idee een stap dichterbij. Na onze succesvolle crowdfundcampagne waar meer dan 11.000 euro aan startkapitaal is ingelegd, is het nu tijd om de kwekerij te bouwen. Over 6 maanden staat de eerste productie gepland en kunnen we gaan leveren aan lokale horeca, markten en winkels.

Geïnspireerd

Zomer 2015 begon het allemaal. Na een open dag bij RotterZwam, een oesterzwammenkwekerij in Rotterdam, waren we om. Lokaal voedsel verbouwen op koffiedik; van afvalreductie naar voedselproductie. Dit idee, gebaseerd op de Blauwe Economie, sprak ons alle drie zo aan dat we sindsdien geen moment meer hebben teruggekeken. Bij de kwekerij in Rotterdam volgden we vorig jaar de vierdaagse cursus: ‘Master Mushroom Program’. Hier leerden we alle ins en outs van het zwammen kweken.

Niet nadenken, gewoon doen

"Lokaal geproduceerd voedsel wordt steeds meer gewaardeerd en zeker als dit op het ‘eigen’ koffiedik groeit."

Met de vers opgedane kennis gingen we aan de slag. Stap één: het verder uitwerken van ons WesterZwam-plan. Hebben we genoeg koffiedik? Wat we kunnen collecteren uit de buurt? Hoe groot maken we ons werkgebied? En, wie worden onze afnemers? Al snel werd duidelijk dat de  lokale horeca meer dan gewillig was om mee te werken. Lokaal geproduceerd voedsel wordt steeds meer gewaardeerd en zeker als dit op het ‘eigen’ koffiedik groeit. De volgende stap was de financiering. Ons plan om zo simpel mogelijk te werk te gaan, had alsnog startkapitaal nodig. Als ondernemers van nu wilden we niet afhankelijk zijn van een bank en kozen ervoor om het te realiseren door middel van crowdfunding. Het mooie van crowdfunden is dat je - naast startkapitaal - ook in korte tijd een lokaal en betrokken netwerk opbouwt. Het is een groot succes gebleken, met dank aan al onze ‘Zwambassadeurs’!

Durf te vragen

Na een aantal superleuke beurzen, interviews en vele kopjes koffie is nu de tweede fase aangebroken: het opbouwen van de kwekerij en aanschaffen van onze productiemiddelen.

Zo zijn wij op zoek naar vier afgedankte koelcontainers van 20 voet (circa 6 meter) of twee van 40 voet. Hierin gaan we onze oesterzwammen kweken. Dus mocht iemand een idee hebben, wij houden ons aanbevolen. Daarnaast zijn we een fietskar aan het ontwikkelen, waarmee we zowel het koffiedik gaan ophalen als de zwammen afleveren. Ons werkgebied is binnen een straal van 15 kilometer rondom Wapserveen, gemeente Westerveld, dus we gaan alles op de fiets doen. Dit is een goede weerspiegeling van ons principe: kleinschalig, lokaal en met gesloten kringlopen.

Met deze manier van werken laten we zien dat een andere vorm van economie echt mogelijk is en dat afval in veel gevallen direct gebruikt kan worden, zonder het eerst te recyclen.

Missie

Door het omzetten van koffiedik naar voedsel, hopen wij anderen te inspireren om anders naar hun afval te kijken. Zo werken we aan de ontwikkeling van een educatieplan inclusief een minikwekerij voor op scholen. Wij zouden het geweldig vinden als leerlingen op het koffiedik van hun docenten oesterzwammen gaan kweken en hopen dat hierdoor de waarde van afval voor kinderen net zo gewoon wordt als tandenpoetsen.


Locatie

Westerveld

Auteur

eva_wiebbe_gossen

Eva, Wiebe en Gossen