Wist je DIT? Duurzaam barbecueën


Bij het ultieme zomergevoel, hoort voor velen een zonnige barbecue. De tuintafel gedekt met grote schalen vlees, vis, groente en natuurlijk allerlei andere hapjes, een koelkast gevuld met koele dorstlessers, en familie en vrienden die aanschuiven maken het feest compleet. Duurzaamheid gaat een steeds belangrijkere rol spelen in ons leven. Duurzaam barbecueën zou daar een mooie toevoeging aan kunnen zijn. De redactie dook het internet op en zocht de mogelijkheden voor je uit.

De keuze van de barbecue

Met het kiezen van je barbecue kan je al rekening houden met duurzaamheid. Zo is de CO2-uitstoot van een gas- en elektrische barbecue vele malen kleiner dan dat van een houtskoolbarbecue. Ook is de temperatuur van een elektrische of gasbarbecue beter te bepalen en kan hij tijdens het eten makkelijk worden uitgezet. Dit bespaart al veel energie. Natuurlijk is er nog steeds een bepaalde hoeveelheid CO2-uitstoot bij het winnen van gas en het opwekken van energie, maar alle kleine aanpassingen kunnen al veel besparen. Bekijk ook eens kritisch de grootte van de barbecue, want koop geen grootte barbecue als je die vrijwel altijd met weinig mensen gebruikt. Als je een keer met een grote groep gaat barbecueën kun je een grotere barbecue lenen of huren.

Een duurzaam alternatief

"Voor het stoken van één kilo houtskool is wel acht tot tien kilo hout nodig. Het blijkt dus dat barbecueën op houtskool niet echt duurzaam is"

Voor het stoken van één kilo houtskool is wel acht tot tien kilo hout nodig. Het blijkt dus dat barbecueën op houtskool niet echt duurzaam is. Gelukkig hoeven we de houtskoolbarbecue niet gelijk in te ruilen en zijn er genoeg duurzame mogelijkheden waarmee we de barbecue toch aan kunnen steken. Bijvoorbeeld houtskool met het FSC-keurmerk. Hout met dit keurmerk komt uit een verantwoord beheerd bos. Hierbij wordt er rekening gehouden met ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. En wordt er op milieuvriendelijke manier het hout verbrandt tot houtskool.

Een nog duurzamere keuze dan de FSC-briketten zijn kokosbriketten. Deze zijn gemaakt van natuurlijk afval, namelijk kokosnootschalen. Er worden dus geen bomen voor gekapt. Deze briketten verbranden op hogere temperaturen waardoor de verbranding van de barbecue beter verloopt en er minder schadelijke stoffen vrijkomen. Ook is er geen rookontwikkeling bij, waardoor de oorspronkelijke smaak behouden blijft van een stuk vlees of vis.

Van kokosbriketten heb je ook nog een stuk minder nodig, drie kilo houtskool staat tegenover één kilo kokosbriketten. Helaas groeien kokosnoten niet in Nederland, en worden de briketten als kooltjes verscheept uit de Filippijnen, Indonesië en Thailand naar Europa, maar ook houtskool wordt weinig in de buurt geproduceerd en komt voornamelijk uit Argentinië, Brazilië en Zuid-Afrika. En dat terwijl houtskool in principe van elke houtsoort gemaakt kan worden.

Maak je gebruik van aanmaakblokjes tijdens het aansteken van de barbecue? Gebruik dan in plaats van de witte aanmaakblokjes, de bruine blokjes. De witte blokjes worden gemaakt van petroleum wat meer schadelijke uitstoot geeft dan de bruine aanmaakblokjes die zijn gemaakt van naaldhout.

As weggooien

Klaar met barbecueën? Voeg het as van de barbecue alleen in kleine maten toe in de gft-bak en meng het goed met ander materiaal. Het as kan namelijk het composteerproces verstoren doordat het een droog materiaal is.

Kies bewust

De barbecue is nu al een stuk duurzamer als we alle aanpassingen doorvoeren, maar er kan nog meer bespaard worden. Een lekker stuk vlees op de barbecue hoort erbij, maar kies dan wel voor biologisch verantwoord. Gegrilde groente kan een leuke toevoeging zijn aan de barbecue het is namelijk erg lekker en afwisselend.


Header-BBQ