Wist je DIT? Duurzaam televisiekijken


In de rubriek ‘Wist Je DIT’ gaan we op zoek naar antwoorden op vragen uit onze DIT-community. De consument heeft het maar moeilijk met het uitzoeken van een nieuwe televisie. Zo zijn televisies niet alleen in allerlei soorten en maten te vinden, maar verschillen ze ook in functies en qua eigenschappen. Waar moet je nu op letten als je wilt kiezen voor een energiezuinige televisie? Martijn Chel van homecinemamagazine.nl legt het voor ons uit.

Welke soorten televisies zijn er en wat zijn de verschillen?

Op dit moment zijn er twee soorten tv’s: lcd en oled. Plasma is een techniek die al een paar jaar niet meer gebruikt wordt en een led-tv bestaat officieel niet, omdat het eigenlijk een lcd-tv is maar dan met een ander soort achtergrondverlichting. Oled is een nieuwe beeldtechniek en vinden we in Nederland momenteel alleen terug in tv’s van het merk LG. De oled-tv’s maken gebruik van pixels die zelf licht geven en dus – in tegenstelling tot lcd – geen achtergrondverlichting nodig hebben. Dit heeft verschillende voordelen, waaronder dieper (echt) zwart, minder energieverbruik en een slanker design van je tv. Voor een oled-tv betaal je nu wel veel meer dan voor een lcd-tv.

Welke televisie is het meest duurzaam?

Een oled-tv verbruikt de minste energie en zal op jaarbasis een paar euro besparen in vergelijking met een lcd-tv die over led-achtergrondverlichting beschikt. Plasma is de techniek die het meeste energie verbruikt. Een plasma-tv zorgt voor een energierekening die, afhankelijk van het gebruik, een paar tientjes hoger kan uitvallen op jaarbasis.

"Het verschilt dus echt per tv en daarom is het verstandig het energielabel bij aankoop te bekijken."

Toch kan je niet eenvoudig zeggen dat de ene techniek veel meer verbruikt dan de andere. Zo kunnen lcd-tv’s van hetzelfde formaat maar van een ander merk, verschillen in energieverbruik. Het verschilt dus echt per tv en daarom is het verstandig het energielabel bij aankoop te bekijken. De grootte van je tv heeft natuurlijk ook invloed op het energieverbruik. Een televisie van 32 inch verbruikt een stuk
minder energie dan één van 42 inch. Hoe groter de tv, hoe groter de invloed op de energierekening.

Tips voor een duurzaam gebruik

Er zijn verschillende manieren om het energieverbruik van je tv te minimaliseren, ongeacht het type. Zo is de beeldmodus een belangrijk aspect. Schakel de modus ‘levendig’ of ‘vivid’ uit. Deze modus zorgt namelijk voor het hoogste energieverbruik. Bovendien geeft het vaak een onrealistische weergave met overdreven kleuren en een te hoog contrast. Pas daarom de beeldmodus aan en kies bijvoorbeeld voor ‘film’ of ‘bioscoop’. Dit levert je beter beeld en een lagere energierekening op.

Verder is het aan te raden het televisietoestel niet op stand-by te laten staan als het niet nodig is. Gebruik bijvoorbeeld een slimme stekker die je apparatuur uitzet wanneer je het huis verlaat of koppel je tv aan een stekkerblok dat je uitschakelt als er niks gebruikt hoeft te worden.

Voor diegene die wat dieper in de instellingen durft te duiken: je kan ook de lichtsensor activeren waardoor de tv zich aanpast aan het licht in de omgeving. In een donkere omgeving wordt dan de helderheid van het beeld verlaagd, zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. Het is fijner voor je ogen en het bespaart energie. Ook kun je op veel televisies zelf een daginstelling (licht) en een nachtinstelling (donker) aanmaken zodat je in elke situatie een optimaal beeld hebt, en je zo duurzaam mogelijk kunt televisiekijken.

Meer tips en advies vind je op de website van homecinemamagazine.nl.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

martijnchel

Martijn Chel