Wist je DIT? Zo duurzaam is textiel


Jaarlijks zetten we op Warme Truiendag de verwarming een paar graden omlaag en trekken we een heerlijke, dikke warme trui aan. Sinds 2012 symboliseert deze dag hoe we ons samen in kunnen zetten de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Bewustwording staat voorop: de verspilling van energie een halt toe roepen begint immers bij ons zelf! Wellicht een goed moment om ook even stil te staan bij die heerlijke warme trui die we aan gaan trekken: hoe duurzaam is deze eigenlijk tot stand gekomen?

Wat is textiel?

Hoewel je er misschien niet zo snel bij stilstaat: de meeste kledingstukken die wij dragen zijn gemaakt van natuurlijke basisgrondstoffen. Textiel wordt in veel gevallen gemaakt van natuurlijke vezels, welke van plantaardige of dierlijke afkomst zijn. Bekende plantaardige vezels zijn katoen en linnen. Bij dierlijke vezels zal je ongetwijfeld aan schapenwol denken. Zijde is overigens ook een dierlijke vezel, van de zijderups! Textiel wordt vervolgens vervaardigd door deze grondstoffen onder meer te breien, spinnen of weven tot een kledingstuk.

Hoe duurzaam is textiel?

Hoe duurzaam de trui is die je aantrekt, is onder meer afhankelijk van de productieomstandigheden en de milieubelasting die de textielproductie met zich meebrengt. De productie van bepaalde textielsoorten is erg mens– en milieubelastend: voor de productie van katoen is veel water nodig en door gebruik van kunstmest en pesticiden wordt de grond (en lucht) ernstig verontreinigd en uitgeput. De productie van katoen is zelfs verantwoordelijk voor 20 procent van de wereldwijd gebruikte pesticiden! Bovendien, hoe betreurend ook, is in de conventionele katoenproductie kinderarbeid nog steeds aan de orde van de dag.

De opkomst van duurzaam textiel

Gelukkig is er een duidelijk tegengeluid te bespeuren. De eerder genoemde bewustwording van en roep om duurzame en mens- en milieuvriendelijke productiemethoden zien we ook terug in onze samenleving en de textielindustrie. Duurzaamheid van producten speelt een steeds belangrijkere rol en consumenten gaan op zoek naar textielproducten die op basis van alternatieve, minder mens- en milieuschadelijke vormen van textielproductie tot stand zijn gekomen. Enkele voorbeelden zijn:

Hennep (destijds door het verslavende effect verdrongen door de synthetische stof Nylon, nu weer in opkomst door de snelle groei waarbij geen pesticiden en kunstmest nodig zijn en de grond niet wordt uitgeput);
Biologisch katoen en bamboe (in tegenstelling tot de reguliere katoen- en bamboeproductie wordt bij de verbouwing geen pesticiden of andere chemische stoffen schadelijk voor mens en milieu gebruikt);
Biologisch wol of zijde (de schapen genieten een biologische verzorging en de zijdeproductie maakt gebruik van cocons van reeds uitgevlogen vlinders);
Brandnetel (een van nature sterke plant die bestrijdingsmiddelen onnodig maakt);
Recycling van textiel.

Obstakels op de weg

Toch zijn er voor een grote ommezwaai nog behoorlijk wat beren op de weg. De textielindustrie verduurzamen is een ingewikkeld en tijdrovend proces. Omdat bij de textielproductie veel partijen op verschillende plaatsen in de wereld zijn betrokken, is het ook nodig dat alle partijen medewerking verlenen aan het verduurzamen van het proces. Daarnaast is de regelgeving op het gebied van milieueisen en arbeidsomstandigheden in deze landen anders. Ten slotte is de investering in verduurzaming erg hoog en richten veel investeerders zich vooralsnog op direct merkbare winstgevendheid.

Waar kan ik op letten als ik duurzaam textiel wil gebruiken?

Let op de verschillende keurmerken voor mens-, natuur- en milieuvriendelijke tot stand gekomen producten, zoals:

  • EKO (keurmerk voor biologisch katoen);
  • Europees Ecolabel (textielproducenten die werken met een milieuvriendelijke methode).

Een keurmerk betekent dus niet direct dat het hele proces duurzaam is. De keurmerken richten zich op een bepaald onderdeel: duurzame productie, een duurzame grondstof, menswaardige arbeidsomstandigheden of een textielproduct duurzaam in gebruik. Niet minder reden om de duurzame initiatieven geen hart onder de riem te steken. Warme Truiendag heeft de toon al gezet: de verandering begint bij jezelf!

Wil je meer lezen over duurzaam textiel? Kijk dan op de website van TextielNet.

(photo credit: Robert Sheie)


Auteur

man_profiel_1

Bas de Vries