Van bandenboer tot vuilnisman


“Ik vind het heel mooi om mijn kennis over afval te delen en om daar iets mee te kunnen doen.” Johannes Bos mag zijn bedrijf Greenwaste het meest duurzame Drentse bedrijf van 2017 noemen. Hij vertelt hoe hij met zijn bedrijf een steentje probeert bij te dragen aan een duurzamere wereld.

Johannes begon bij autobandenfabrikant Michelin maar kwam uiteindelijk twaalf jaar geleden terecht bij afvaldienstverlener Van Gansewinkel. “Ik zeg zelf wel eens gekscherend: van bandenboer tot vuilnisman.” Bij Van Gansewinkel werd hij zich steeds bewuster van duurzaamheid en afval, mede door een bezoek aan Michael Braungart, de bedenker van ‘cradle to cradle’, een concept dat uitgaat van het hergebruik van alle grondstoffen. Johannes: “Uiteindelijk weten we allemaal dat het hergebruik van grondstoffen de toekomst is omdat we straks niet meer anders kunnen”.

Zonder restafval

Met een flinke dosis ervaring in de afvalverwerking begon Johannes aan het avontuur van Greenwaste. “De markt is aan het veranderen. Bedrijven willen duurzamer zijn en het maximale eruit halen. Het goed en duurzaam verwerken van je afval kan niet door één bedrijf gedaan worden. Het heeft meerdere inzamelaars en verwerkers nodig. Dat is waar Greenwaste zich mee bezighoudt. We nemen het volledige afvalproces van de klant over. We organiseren en monitoren de afvalstromen en zorgen voor zo veel mogelijk hergebruik van de vrijgekomen grondstoffen. In principe heb je (bijna) geen restafval als je dat niet wilt”, aldus Johannes.

De wereld verbeteren

Als nuchtere Groninger heeft Johannes zeker niet het idee om in zijn eentje de wereld te redden. Johannes: “Dat is een geitenwollensokkengedachte. De wereld verbeteren doe je met elkaar en iedereen doet zijn of haar eigen stukje. Toen ik met Greenwaste begon had ik wel het idee dat ik een bedrijf zou oprichten waarmee ik kan bijdragen aan de toekomst. Ik heb zelf kinderen en ik wil niet dat zij met de problemen worden opgezadeld die wij nu veroorzaken.”

Hét Duurzaam Drenthe Event

Tijdens Hét Duurzaam Drenthe Event werd Greenwaste uitgroepen tot meest duurzame Drentse bedrijf van 2017. Een award die het bedrijf ook zeker iets heeft gebracht: “In directe zin vooral heel veel positieve reacties, bloemen en felicitaties. Er zijn opeens meer mensen die Greenwaste kennen, ook in de eigen privéomgeving. Ook de gemeente Hoogeveen schonk aandacht aan mijn award, en RTV Noord nodigde mij uit in hun programma. Dat is natuurlijk wel heel leuk.”

Een duidelijke boodschap

"Leer de kinderen hoe om te gaan met afval. En, in het verlengde daarvan, zorg dat je het afval dat je creëert netjes achterlaat."

Johannes, die ook thuis heel bewust met zijn afval omgaat, heeft voor de inwoners van Drenthe een duidelijke boodschap: “Leer de kinderen hoe om te gaan met afval. En, in het verlengde daarvan, zorg dat je het afval dat je creëert netjes achterlaat. Wij zijn een wegwerpmaatschappij, en als je daar thuis iets meer op let, dan kun je al heel veel veranderen.

“Ik vind het goed om mijn kinderen te leren bewust met afval om te gaan en ik vind het een sport om de restafvalcontainer leeg te houden en de overige containers vol te krijgen. Als iedereen een kleine bijdrage levert, kom je een heel eind met elkaar.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Hoogeveen

DiT is

johannesbos

Johannes Bos

Directeur en eigenaar Greenwaste