Geen betere investering dan de zon!


Nu er weer een nieuw kabinet Rutte voor de deur staat, zal ogenschijnlijk het punt klimaatverandering minder hoog op de agenda staan dan wanneer GroenLinks de grootste partij zou zijn. Toch staat de VVD achter het klimaatakkoord dat in Parijs bereikt is. Tijdens de Nederlands klimaattop vorig jaar, zei Mark Rutte dat Nederlandse bedrijven voorop moeten lopen in de strijd tegen klimaatverandering. Een goed moment om eens na de denken over het bedrijfspand waar je werkt. Want hoe duurzaam is dat eigenlijk? René Hilbink, accountmanager bij Vriend Duurzaam BV, deelt zijn kijk op duurzame bedrijfspanden.

Het verduurzamen van woningen en bedrijfspanden kan op veel verschillende manieren. Je kunt bijvoorbeeld het pand verwarmen met een warmtepomp die de warmte uit lucht, bodem of grondwater haalt, of alle lampen vervangen voor een energiezuinige LED-variant. Om water te verwarmen kun je zonnecollectoren gebruiken en met zonnepanelen wek je je eigen elektriciteit op. Een andere simpele manier van verduurzamen is het opvangen van regenwater in een hemelwateropvanginstallatie. René: “Overal is energie te besparen, maar de klant moet wel weten wat hij wil. ‘Vriend Duurzaam BV’ is gespecialiseerd in het verduurzamen van bedrijfspanden. Onze taak is om duidelijk te krijgen wat de wens van de klant is en daarop doelgerichte acties te ondernemen. Door middel van een scan bepalen we welke middelen het meest efficiënt zijn en geven aan de hand daarvan een advies. ”

Duurzaamheid als specialisatie

"Door middel van een scan bepalen we welke middelen het meest efficiënt zijn en geven aan de hand daarvan een advies"

Vriend Duurzaam BV is onderdeel van Vriend BV, een totaalinstallateur uit Coevorden. “Het is een bewuste keuze geweest om een aparte duurzame tak te maken. Zo kunnen we onze aandacht volledig schenken aan de duurzaamheid. Deze specialisatie betekent investeren in de juiste apparatuur, in personeel en in opleidingen. Wij hebben onze eigen monteurs. Hiermee onderscheiden we ons en kunnen we ons ook steeds meer richten op grotere projecten”, aldus René.

Eens met Rutte

Als we het hebben over de uitspraken van onze minister-president, dan kan René zich hier wel in vinden: “Het zakelijke leven kan veel meer doen op het gebied van verduurzaming. Al moeten de regelgeving en subsidies hier wel op aangepast worden. Alleen dan is het voor bedrijven interessanter om te verduurzamen.”

Toonbeeld voor andere bedrijven

“Vriend Duurzaam BV bouwt nu een nieuw kantoor om aan het einde van dit jaar te verhuizen. Het nieuwe bedrijfspand is volledig duurzaam uiteraard. Het heeft een energielabel nieuwbouw utiliteit A++++. Dit pand zal compleet energieneutraal zijn en wordt voorzien van de beste en meest innovatieve energiebesparende voorzieningen”, vertelt René enthousiast, en gaat verder: “We willen een toonbeeld zijn voor onze klanten en andere bedrijven. Het pand dient tegelijkertijd als onze showroom, vol met energiebesparende voorzieningen.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Coevorden

DiT is

rene_hilbink

Rene Hilbink