Het Biobased Pop-Up Museum


Om te laten zien dat het mogelijk is een volledig biologisch afbreekbare tentoonstelling op te zetten, begon Miriam van Weeghel zo’n anderhalf jaar geleden met haar ‘Biobased Pop-Up Museum’. Wij spraken met Miriam over deze wereldprimeur in het Centrum Beeldende Kunst (CBK) in Emmen.

“Bij mijn werkzaamheden richt ik me vooral op de biobased economy van Drenthe en het geven van een impuls hieraan. Een collega kwam met het idee van een museum, wat perfect past bij die impuls die ik wil geven. Een korte tijd later begon ik aan de ontwikkeling van het eerste Biobased Pop-Up Museum.”

Wat is een ‘Biobased Pop-Up Museum’ eigenlijk?

"Op een gegeven moment raken deze fossiele brandstoffen op en hebben we een probleem"

“In de wereld gebruiken we voornamelijk fossiele brandstoffen. Op een gegeven moment raken deze fossiele brandstoffen op en hebben we een probleem. Het Biobased Pop-Up Museum is opgebouwd uit biologisch afbreekbare materialen die niet fossiel zijn. Ik zie het museum zelf als een soort ‘tentje’ waarin de bezoeker een kijkje kan nemen in een andere (biobased) wereld.”

Wat gaan jullie tentoonstellen?

“De tentoonstelling bestaat uit drie delen. In het eerste deel laten we producten zien gemaakt door studenten. Mooie voorbeelden hiervan zijn de broodtrommel gemaakt van bamboe en prachtige biobased lampen. Het tweede deel laat ontwerpen zien afkomstig uit een wedstrijd voor inwoners. Aan deze wedstrijd kun je tot april nog meedoen. Tijdens de tentoonstelling laten we de beste inzendingen zien. In het derde deel laten professionele kunstenaars hun biobased kunstwerken zien.”

Waar en wanneer zijn jullie te bezoeken?

“Het Biobased Pop-Up Museum is vanaf mei te bezoeken. Ik denk dat er voor veel bezoekers een nieuwe wereld opengaat. Het is prachtig om te zien waar de studenten mee komen en hoe inventief ze zijn! Volgens mij moeten we het gebruik van biobased materialen stimuleren en uiteindelijk duurzamer met onze groene wereld omgaan.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Emmen