Circulair bouwen in de Deel


Een huis bouwen van lokaal restmateriaal, binnen een beperkt budget, in een jaar tijd. Het is de uitdaging die Janneke Maessen, bewoonster van leefgemeenschap de Hobbitstee in Wapserveen, graag aangaat. "Vooral qua planning is het spannend, we moeten voor de winter het huis van leem en stro dicht krijgen."

Het huis, genaamd ‘de Deel’, bestaat waar mogelijk uit lokaal aanwezige restmaterialen en natuurlijke bouwmaterialen, is zelfvoorzienend in energie, heeft een grijswatersysteem en gebruikt passieve ventilatie. Het project is een samenwerking tussen bewoners, vrijwilligers, architecten en lokale aannemers. Het is volgens Janneke een project dat voor veel mensen heel inspirerend kan zijn.

Anders bouwen

"De manier van werken zorgt deels voor het unieke aspect", vertelt Janneke. Waar normaliter eerst een ontwerp en een vorm bedacht worden om vervolgens pas materialen te zoeken, werkt het team – bestaande uit de bewoners van de Hobbitstee, architect Cesare Peeren van Super Use Studios en vrijwilligers – op een iets andere manier. Eerst worden lokale restmaterialen in beeld gebracht, wat inzetbaar is haalt het team vervolgens op. Dit is de basis van het definitieve ontwerp en de vorm van de woning.

"Soms zorgt het werken met restmaterialen ervoor dat het nog onzeker is hoe het huis er uiteindelijk uit komt te zien"

Janneke: “Bouwen met bijzondere materialen brengt veel uitdagingen met zich mee. Soms zorgt het werken met restmaterialen ervoor dat het nog onzeker is hoe het huis er uiteindelijk uit komt te zien. Er was bijvoorbeeld in Leeuwarden een sloopwijk waar we veel kozijnen vonden die nog bruikbaar waren. De architect kreeg van ons de maten door van de kozijnen om dat vervolgens weer te verwerken in het ontwerp.”

Nul op de meter

Kenmerkend voor 'de Deel' is de zongerichtheid. De gehele zuidgevel is van glas. Het houtskelet met wanden van strobalen, lemen muren en stamp lemen vloer zorgen voor een grote thermische massa. Dit bespaart energie en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat.

Handige handen gezocht!

“We werken in bouwfases en sluiten elke fase af met een feestje! Elke bouwfase heeft zijn eigen experts nodig. We bouwen nu het houtskelet en het dak, daarna volgt strobouw en leemstuken, de kasbouw en de gevelbekleding, dat alles voordat het te koud wordt. Daarna start de binnenafwerking.”

Lijkt het jou leuk om mee te bouwen midden in de natuur? Kijk dan eens op http://www.dehobbitstee.org/dedeel voor meer informatie.

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Westerveld

DiT is

jannekemaessen

Janneke Maessen