Een drijvend zonnepark in Tynaarlo


Zonnepanelen op daken, dat is een algemeen bekend fenomeen in Nederland. Een nieuwe optie is de mogelijkheid om zonnepanelen op water te plaatsen. Het wateroppervlak op onze aarde is veel groter dan het landoppervlak. Hoe handig zou het zijn als wij een deel van dat water vaker benutten om groene stroom op te wekken?

Bert Hendriks, commercieel directeur van Groenleven, ziet mooie kansen voor zonnepanelen op het water. In 2017 gaat Groenleven in samenwerking met Roelofs Zandwinning een drijvend zonnepark plaatsen op de zandwinplas in Tynaarlo. Groenleven, groot geworden met de plaatsing van zonnepanelen op velden en speciale toepassingen zoals de grootste met zonnepanelen overdekte motorparkeerplaats bij TT-circuit Assen, wil zich in de toekomst ook gaan richten op het leveren van zonne-energie. Wij spraken met Bert over het drijvende zonnepark en hun uiteindelijke visie op het winnen van zonne-energie.

Waarom houden jullie het niet bij puur zonnepanelen op daken?

"Om dit doel te bereiken moeten we verder kijken dan alleen maar zonnepanelen op daken en velden"

“Op dit moment wordt slechts vijf procent van de Nederlandse energie op duurzame wijze geproduceerd. Ons land heeft de ambitie om dit getal de komende drie jaar op te schroeven naar veertien procent. Om dit doel te bereiken moeten we verder kijken dan alleen maar zonnepanelen op daken en velden. Het is volgens mij meer een ‘en-en’-situatie waarbij we alle zeilen moeten bijstellen en zo nodig ook moeten kijken naar de ontwikkeling van zonneparken op het water. Zandwinputten zijn over het algemeen niet zo geschikt voor recreatie en daarom is de zandwinput in Tynaarlo uitermate geschikt om panelen op te plaatsen. Ook leveren de panelen door de extra reflectie van het water meer rendement op en heeft het water, omdat het niet zo snel opwarmt, een koelend effect op de zonnepanelen.”

Waar gaat de opgewekte energie heen?

“Roelofs Zandwinning is één van de weinige bedrijven in Nederland die een volledig elektrische machine gebruikt om zand te winnen. De zonnepanelen zijn in eerste instantie geplaatst om de machine van energie te voorzien. De opgewekte energie die overblijft is naar verwachting genoeg voor zevenduizend huishoudens.”

In de toekomst een 'zee' vol drijvende zonneparken?

“Onze ervaring leert dat voor een bouw van een zonnepark draagvlak van de omwonenden nodig is. We bouwen het tenslotte in hun woonomgeving. Dit is ook onze visie bij Groenleven, wij doen alles in overleg met de omwonenden van zonnelocaties. Vooral de inpassing in het landschap en de acceptatie is heel belangrijk. Wij hebben in Nederland meer plassen op het oog waar wij eenzelfde park op het water kunnen plaatsen. Het is de bedoeling om in de toekomst hier meer mee te gaan doen.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Bert Hendriks

DiT is

Berthendriks

Bert Hendriks