Duurzaamheid en transitie: doet u mee?


Eigenlijk lijkt het heel vanzelfsprekend. Beter omgaan met onze leefomgeving. Minder vervuilen, kiezen voor zuiniger en schoner transport, je woning isoleren, of je bedrijf zuiniger en milieutechnisch beter inrichten. Gewoon die andere duurzame keuzes maken in plaats van blijven denken en dus uitvoeren in het oude milieuvervuilende denkpatroon. Je zou denken wie wil dat nou niet? Alle mogelijkheden zijn er immers. In veel gevallen zijn die keuzes zelfs besparend in de uitgaven op langere termijn.

Toch blijkt in de praktijk dat deze verduurzaming helemaal niet vanzelf gaat. Toen wij ongeveer vijf jaar geleden begonnen met ons bedrijf Duurzaam Actueel dacht ik heel naïef dat dit alles gesneden koek was. Tot mijn grote verbazing sprak (en spreekt) iedereen in deze branche over transitie. Dat heb ik op internet eerst maar eens opgezocht. Transitie betekent zoveel als omvorming, verandering, overgang. Transitie heeft ook een verborgen betekenis. Namelijk vechten tegen de gevestigde orde en dat wat we gewend zijn. Het omslagpunt voor succes van deze transitie in duurzaamheid is informatie. Dat is precies wat wij doen met onze website.

Onze provincie Drenthe telt veel gemeenten, ondernemers en inwoners die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan. Denk aan woningbouwverenigingen die voor een paar euro per maand (wij betalen €12,00 per maand) zonnepanelen op je dak leggen. Gemeenten die intensief bezig zijn met gescheiden afval. Tankstations waar je elektrisch kunt (snel-)laden, groengas en binnenkort zelfs waterstof kunt tanken. Energieneutrale woningen, huizen verwarmd met aardwarmte. Ledverlichting in de straten. Schilders die werken met milieuvriendelijke verfsoorten.

"Natuurlijk is er ook veel weerstand. Veel mensen zien nog niet dat we midden in een proces zitten."

Natuurlijk is er ook veel weerstand. Veel mensen zien nog niet dat we midden in een proces zitten. Het is daarom ook niet allemaal perfect. Daar moet je doorheen kunnen kijken. Echter, zonder begin kom je nergens. Neem als voorbeeld de kritiek op windmolens. Ze ontsieren volgens de tegenstanders het landschap, maken lawaai en kosten veel geld. Weinig van hen weten dat de nieuwe varianten veel kleiner kunnen en veel stiller zijn. Eén windmolen produceert evenveel stroom als een paar voetbalvelden vol zonnepanelen. Met transitie ben je dus onderweg naar verbetering.

Pas wanneer je eens bewust nadenkt en stilstaat bij de ontwikkeling van duurzaamheid in je eigen omgeving, zul je zien hoeveel er al is veranderd. Wie hoor je nog over zure regen? Hoeveel huizen in je eigen straat hebben al zonnepanelen op het dak? Wie van je kennissen of collega’s rijdt er al hybride of elektrisch of misschien op groengas? Heb jij nog gloeilampen in huis? En wat doet je werkgever inmiddels aan dit onderwerp?

Wereldwijd loopt Nederland nog heel ver achter op het gebied van duurzaamheid. Maar de “geplante zaadjes” zijn gaan groeien. Ook in Drenthe zijn er geweldige ontwikkelingen. Even een paar mooie voorbeelden van duurzaam ondernemen:

Zeker is er ook een hoop “schijnduurzaamheid”. Wees als consument of producent/afnemer scherp op de juistheid en efficiëntie van het aan te schaffen duurzame product. Gaat het om een duurzame investering, dan is het raadzaam eerst goed te informeren bij een consulent duurzaamheid. Iedere gemeente of provincie kan u in contact brengen met zo’n specialist.

Zo houden we Drenthe in transitie. Doet u mee?

Fotocredit banner: Istock


DiT is

wim_sabel

Wim Sabel

Duurzaam Actueel