Het duurzame kattenhotel


In het kattenhotel van Gerda van den Berg in Diever kun je je katten met een gerust hart achterlaten wanneer je op vakantie gaat. Naast de liefdevolle zorg voor de harige logees, doet Gerda er in ‘kattenpension Shakira’ alles aan om het milieu te sparen.

Inmiddels woont Gerda, samen met haar man, dochter, hond en vijf katten, zo’n vijftien jaar in het Drentse Diever. “Van kinds af aan was ik al bezig met het verzorgen van dieren, maar tijdens mijn studie kwam deze zorg even op een laag pitje te staan. Toen ik verhuisde naar deze landelijke omgeving besefte ik dat de zorg voor dier en natuur belangrijker voor mij is, dan welk ander werk dan ook.”

Een steentje bijdragen

En zo ging Gerda aan de slag met het kattenpension dat vernoemd is naar een van haar katten. Omdat het behouden van de natuur hoog in het vaandel staat, besloot ze daarbij vol in te zetten op duurzaamheid. Gerda: “Om te beginnen hebben we wel 21 zonnepanelen op onze daken liggen. Daarnaast hebben wij nog vijf zonnecollectoren waarin water wordt verwarmd voor onze verwarming. De stroom en warmte gebruiken we voor zowel ons eigen huis als het kattenpension.”

De kattenbakvulling die ze gebruiken bestaat uit samengeperste plantenvezels. “Het voordeel hiervan – in tegenstelling tot normale kattenbakvulling – is dat het volledig biologisch afbreekbaar is en dus in de groene bak kan.” Ook tijdens het schoonmaken draagt Gerda haar steentje bij: “Wanneer er schoongemaakt wordt, doen we dit over het algemeen met stoom. Soms heb je tijdens het schoonmaken van de hokken een minder natuurvriendelijk middel nodig, maar over het algemeen werkt stoom perfect.”

Duurzame drijfveren

"Het is fijn om zelf de touwtjes in handen te hebben"

“Eigenlijk zijn er twee grote drijfveren achter onze duurzame investeringen. Allereerst vind ik het een fijn idee om niet zo afhankelijk te zijn van een ander die mij van energie voorziet. Het is fijn om zelf de touwtjes in handen te hebben. Zo kunnen wij bepalen hoe onze energie opgewekt wordt en dit ook daadwerkelijk zien op de meters. Het tweede belangrijke aspect is natuurlijk het milieu en de vervuiling ervan. Het is niet iets wat mij direct zorgen baart, maar wel iets waar ik over nadenk. Het is een aspect waar iedereen een steentje aan bij kan dragen, hoe klein of groot deze ook is.”

Een windmolen in de tuin

Het is volgens Gerda niet altijd makkelijk om als kleine onderneming in te zetten op duurzaamheid. “Veel zaken zijn vaak een te grote investering. Ik hoop dat in de toekomst de overheid hier nog meer in kan stimuleren. Ik zou best een kleine windmolen in de tuin willen, om uiteindelijk helemaal zelfvoorzienend in energie te kunnen zijn.”

Fotocredit banner: Gerda van den Berg


Locatie

Westerveld

DiT is

gerda_van_den_berg

Gerda van den Berg