Een duurzame vakantie in Drenthe


Met de warmte van afgelopen dagen is het lastig om geen ‘last’ te krijgen van vakantiekriebels. Voor sommige betekent dit een vakantie ver van huis. Voor anderen blijkt Nederland, of zelfs Drenthe een uitgelezen plek om op vakantie te gaan. Campings genoeg, maar slechts een aantal die zich bezighouden met duurzaamheid. Waarom is dat zo? Moet men inleveren op luxe en comfort wanneer het woord duurzaamheid gebruikt wordt?

“Niets is minder waar”, vindt Paul Kinwel, eigenaar van Camping Klein Zwitserland gelegen in Zuidwolde. “Duurzaamheid betekent voor ons juist die mate van comfort en luxe die je als bezoeker gewend bent van een recreatiepark. Veel van onze investeringen – zoals bijvoorbeeld de waterbesparende douches – zorgen ervoor dat de bezoeker niets merkt van het duurzame aspect. Er komt tijdens het douchen niet de gebruikelijke twaalf tot dertien liter, maar acht tot negen liter per minuut uit de kraan. Dit scheelt op jaarbasis heel veel water. Hier merk je niets van tijdens het douchen.”

"Duurzaamheid betekent voor ons juist die mate van comfort en luxe die je als bezoeker gewend bent van een recreatiepark"

Lage stookkosten door een warmtepomp

Paul en zijn vrouw runnen de camping nu zestien jaar. Sindsdien zijn er veel duurzame investeringen gedaan. Zo ook op het zwembad dat werd voorzien van een duurzame warmtepomp. Paul: “Als het een beetje koud is, dan stook je al snel voor honderd euro per dag om het water te verwarmen. Ik wilde wel een zwembad alleen de hoge stookkosten klonken niet echt aantrekkelijk. Onze installateur kwam toen met het idee om een warmtepomp te installeren. Deze pomp haalt warmte uit de buitenlucht en gebruikt deze om het zwembad te verwarmen. Het rendement van zo'n pomp is groot, voor 1 kilowatt aan stroom verwarmt de pomp 5 kilowatt aan water. Heel voordelig voor ons dus en ook nog eens duurzaam!”

Afval sorteren

"Dat onze klanten de biologische pannenkoeken lekkerder vinden dan de ‘normale’, geeft ons nog meer bevestiging"

Op de camping zijn ook maatregelen getroffen om het afval te sorteren. Daarnaast biedt de kantine biologisch geproduceerde producten aan en besloot Paul ook duurzame schoonmaakmiddelen te gebruiken.

“Wij vinden dat de boeren die producten maken een eerlijk bedrag moeten ontvangen en dat de dieren waarvan wij producten gebruiken een goed leven hebben. Door biologische producten te kopen en te verkopen, kunnen we iets terugdoen voor de natuur. Dat onze klanten de biologische pannenkoeken lekkerder vinden dan de ‘normale’, geeft ons nog meer bevestiging.”

Het Greenkey-keurmerk

“Ik heb het af en toe met collega’s van andere campings over duurzaamheid en het ‘Green Key-keurmerk’ dat wij ontvingen. Dan kom ik erachter dat veel mensen duurzaamheid zien als rompslomp, zeker met de drukte in het hoogseizoen”, vertelt Paul.

Of ze extra gasten aantrekken door de duurzame aanpassingen? Paul: “Dat weet ik niet, ik weet wel dat ik geen gasten kwijtraak die zich wel bekommeren om onze planeet. Dat is voor ons belangrijker.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

De Wolden

DiT is

paul_kinwel

Paul Kinwel

Eigenaar camping Klein Zwitserland