Energiebelasting: zo zit het!


Op de website van de Rijksoverheid wordt uitgelegd wat er gebeurt met de energiebelasting: “De overheid gebruikt de energiebelasting om andere belastingen te verlagen. Zoals de belastingen op arbeid en op winst”.

In 2017 valt het nog mee met deze benutting van de energiebelasting, de arbeidskorting gaat weliswaar omhoog, maar de energiebelasting verandert nauwelijks. Voor de huishoudens gaat het iets omhoog, maar voor de grotere verbruikers gaat het zelfs naar beneden.

In bovenstaande tabel staat EB voor Energiebelasting en ODE voor Opslag Duurzame Energie. Met het ODE-geld worden de duurzame-energiesubsidies betaald. Deze opslag groeit wel snel, ten opzichte van 2015 wordt hij verdubbeld! U betaalt in 2017 per kubieke gas 1,6 cent en per kWh stroom 0,7 cent aan ODE. Voor een gemiddeld huishouden is dat €24 voor ODE op gas en €23 op stroom. En daarover komt nog eens BTW.

De overheid heeft dit geld nodig, tegelijkertijd wordt iedereen gestimuleerd om minder energie te gebruiken. Dit betekent dat, als de besparingen inderdaad gerealiseerd worden, de heffingen nog extra verhoogd moeten worden. De huishoudens en bedrijven die niet kunnen besparen zullen dat de komende jaren merken. Zorg dat uw energiegebruik minder wordt, anders worden de kosten fors hoger.

Fotocredit banner: Istock


DiT is

Frans debets

Frans Debets

Energieconsultant