De expeditie van… Dick Kramer


De ruim tachtig partners binnen de ‘Expeditie naar energieneutraal wonen in Drenthe’ zetten zich samen in voor wonen zonder energierekening. In 2040 moeten de fossiele energiebronnen geen rol meer spelen in de energievoorziening in Drenthe. Ook inwoners van Drenthe worden uitgedaagd mee te doen met deze expeditie. Een voorbeeld is Dick Kramer uit Zuidlaren. Hij maakte gebruik van de Energiebespaarlening om zijn huis (verder) te verduurzamen.

“Mijn verwachting is dat we over niet al te lange tijd van het gebruik van gas af moeten, en dus volledig op stroom overgaan.”

De Energiebespaarlening

Kramer vroeg in december 2016 de Energiebespaarlening aan met als doel uiteindelijk energieneutraal te wonen. Hij leende 7000 euro die hij heeft ingezet voor de aanschaf van een nieuwe zuinige ketel en zonnepanelen. “Het huis is nog niet energieneutraal. Maar we zijn hard op weg. Met de zonnepanelen wekken we zo’n tien kilowatt per dag op, wat gemiddeld gezien voldoende zou moeten zijn. Omdat de panelen er pas anderhalve maand liggen, is het nog te vroeg om te zeggen wat we daar zelf van gebruiken, en wat we terug leveren aan het net.”

Isolatie en een tochtvrije deur

Met als hoofddoel het besparen van het milieu zette Kramer eerder al de nodige stappen om zijn huis te verduurzamen. “We hebben de hele woning geïsoleerd, we hebben spouwmuurisolatie laten aanbrengen en ook de vloeren zijn geïsoleerd. Daarnaast is de oude voordeur vervangen voor een exemplaar die geen tocht meer doorlaat. We zijn het hele huis doorgegaan om te kijken waar het beter kan.”

Een doorzettende trend

“Ik zit te wachten op de ontwikkelingen waarmee je de zelfopgewekte stroom kunt opslaan. Deze ontwikkelingen zijn gelukkig al gaande, maar voor de particulier zijn deze installaties nog te groot en daarnaast flink duur.”

"Ik heb de wens dat ook mensen met een kleine portemonnee meer gestimuleerd worden om energiezuinig te wonen"

“In de buurt waar ik woon, zie je op steeds meer daken zonnepanelen verschijnen. Het is een trend die langzaam gaat, maar wel echt doorzet. Dat vind ik mooi. Ik heb de wens dat ook mensen met een kleine portemonnee meer gestimuleerd worden om energiezuinig te wonen. Het aanschaffen van bijvoorbeeld zonnepanelen is nu nog een te grote investering, terwijl ze daar wel de gas- of energierekening mee naar beneden krijgen. Daar zie ik een mooie uitdaging voor gemeentes en overheden om over na te denken”, sluit Kramer zijn verhaal af.

Kijk voor meer informatie over de energiebespaarlening op: https://www.energiebespaarlening.nl/drenthe/

Expeditie Energieneutraal Wonen

Locatie

Tynaarlo

DiT is

expeditie

Expeditie Energieneutraal Wonen