De experimenteerbuurt in Emmen


Met het gevoel dat er te weinig experimenteerruimte is op het gebied van innovatie en duurzaamheid in Drenthe, sloegen ondernemers Alya Assen en Diem Do de handen ineen. Het resultaat? Nederlands eerste ‘Experimenteerbuurt’ in Emmen. Diem vertelt:

“De ‘Experimenteerbuurt’ is een wijk in wording waar ondernemers, particulieren en overheidsinstellingen kunnen experimenteren. Het experiment kan van alles zijn, zo ver de fantasie reikt. Natuurlijk zal duurzame innovatie niet ontbreken. Jij levert een experiment, en met elkaar zorgen we voor de meest vernieuwende buurt van Nederland.”

Een kans voor innovaties in Drenthe

“Het viel ons op dat er veel bedrijven, maar ook particulieren zijn, waarvan ideeën niet verder kwamen, omdat er letterlijk en figuurlijk geen ruimte was om te experimenteren. Zo is de bal voor ons gaan rollen. Inmiddels zijn er meerdere concrete plannen om innovaties in Drenthe een kans te bieden en te laten slagen.”

“De buurt wordt gecreëerd op een deel van de voormalige gemeentecamping aan de Angelsloërsdijk in Emmen. Het eerste tijdelijke gebouw staat zelfs al! De ‘Cubestee’ is een groot vierkant gebouw met goede isolatie en is volledig gemaakt van duurzame materialen. Het gebouw is makkelijk verplaatsbaar en ‘reist’ door heel Nederland. Vanuit de Cubestee zullen wij werken aan de buurt. Het is een soort thuisbasis. Het plan is dat ook anderen in de Cubestee samenkomen.”

Wij hopen dat dit dé plek in Drenthe gaat worden waar permanent innovaties zullen plaatsvinden

De plannen

“Wij hopen dat dit dé plek in Drenthe gaat worden waar permanent innovaties zullen plaatsvinden. Er is ruimte voor alle ideeën. Zo heeft Green Pac — een samenwerking tussen onder andere Stenden University en Emmense bedrijven — het plan om een biobased voetpad aan te leggen, is er iemand die in een tiny house wil wonen en zou ik zelf graag spullen gaan delen met de buurt, zoals bijvoorbeeld een auto.”

Doeners gezocht

“Wij gaan de gebiedsontwikkeling op een vernieuwende manier aanjagen. We brengen mensen die aan de slag willen (DOENers) samen met hulptroepen. Eind van het jaar ligt er een plan voor de buurt. Tot die tijd zijn op locatie al voorproefjes te zien."

“We zijn nu op zoek naar de DOENers en hulptroepen. Mensen die zich bezighouden met maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn altijd welkom, banken of verzekeraars trouwens ook. Mocht je een idee hebben dan kun je je voor 1 Juli 2017 aanmelden via onze website. Na het aanmaken van een profiel en het toevoegen van jouw idee of experiment is het mogelijk voor anderen om weer aan te sluiten en mee te bouwen aan jouw idee. Het is de bedoeling dat de experimenten elkaar gaan aanvullen en versterken.”

Fotocredit banner: Istock


Locatie

Emmen

DiT is

diem_do

Diem Do